Израел евакуира град на границата с Ливан

Снимка: БТА

Градът е с население 20 000 души

Израел разпореди евакуация за жителите на пограничния северен град Кирят Шмона, в близост до Ливан, предаде Ройтерс, като се позова на съвместно изявление на израелското министерство на отбраната и на израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) от днес.

Градът е с население от над 20 000 души и е само на два километра от граничната ограда. Вчера при експлозия в Кирят Шмона бяха ранени трима души, сред които и 5-годишно момиченце. По израелско-ливанската граница се наблюдава постоянна размяна на огън след нападението на радикалното палестинско движение "Хамас" в южната част на Израел на 7 октомври и предприетите от Израел ответни действия срещу Ивицата Газа.

Хората от Кирят Шмона ще бъдат настанени в субсидирани от държавата къщи за гости. "Евакуационният план е одобрен от министъра на отбраната Йоав Галант", се казва в изявлението, цитирано от БТА.

"Преди известно време командването на северния сектор информира за своето решение кмета на града. Планът ще бъде осъществен от местните власти, министерството на туризма и министерството на отбраната", съобщават още от армейската пресслужба, цитирана от ТАСС.

Израелските отбранителни сили обявиха в понеделник, че прилагат спешен план за евакуация на всички цивилни, живеещи на разстояние до 2 километра от границата с Ливан.

Кирят Шмона, който има население от около 23 000 души, бе ударен от ракетен обстрел през последните дни на фона на сблъсъци между въоръжени бойци от ливанската групировка "Хизбула" и израелската армия.

През нощта пък изтребители на Военновъздушните сили на Израел са поразили над 100 военни цели на палестинското движение ХАМАС в Ивицата Газа, се казва в прессъобщение от Министерството на отбраната на еврейската държава.

Сред унищожените цели са тунели, складове за боеприпаси и "десетки оперативни щабове".

Освен това, съобщават Израелските отбранителни сили, един от участниците в операцията на ХАМАС в Ивицата Газа, "терорист от ВМС на групировката". Ликвидиран е и отряд, свързан с ВВС на ХАМАС, който според израелските военни се е готвел да изстреля ракети по самолети.

Междувременно министърът на отбраната на Израел Йоав Галант увери войските, концетрирани недалеч от Ивицата Газа, че "скоро ще видят" анклава "отвътре", според прессъобщение от неговия кабинет, цитирано от американския телевизионен канал CNN.

"Сега виждате Газа от разстояние, скоро ще я видите и отвътре. Командата ще дойде", обеща Галант. /dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK