Изявени творци участват във втория пленер, посветен на „Малешево пее и танцува”

снимки: Община Струмяни

Тази година Десетото юбилейно издание на Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” за втори път отделя значително място в програмата си за изящното изкуство. Под мотото „Образи от камък, цвят и звук“ на 12 октомври организаторите ще открият изложба на живописни платна, графики и пластики сред новите мраморните градежи в Арт център Илинденци по проект на скулптора Иван Русев и гостуващи творци през годината.

Ще бъде даден и стартът на пленер „Изкуство 2013“, в който ще участват Свилен Блажев, Надежда Кутева, Анна Покровнишка и Огнян Механджиев.

На 12 октомври ще запеят планината Пирин и Мраморният град с автентичните и уникални гласове на самодейните ансамбли от община Струмяни, които ще посрещнат скъпи гости с домашно приготвени баници и прочутото вино керацуда, а заедно с това Международният фолклорен фестивал ще направи своята откриваща пресконференция.

"Времената са трудни, но ние всички помним думите на великия Достоевски, който казва, че културата ще спаси света, но не пошлата, а истинската, която дарява красота и формира личности”, споделя Емил Илиев, председател на Организационния комитет.

„Чест за малка община като Струмяни е да работи толкова много за развитието на културата. Галерията на община Струмяни се обогатява и към миналогодишните творби на Аргир Манасиев, Пламен Бонев, Иван  Милушев, Димитър Петрински, ще се добавят платната на световноизвестния Свилен Блажев, на майсторката на акварела Надежда Кутева, на благоевградските художници Анна Покровнишка и Огнян Механджиев”, добави скулпторът Иван Русев, създател на "Арт център Илинденци.

Свилен Блажев е един от най-ярките съвременни български живописци с над 30 самостоятелни изложби в България, Англия, Германия, Италия, Австрия, САЩ, Япония, Гърция. Носител е на 8 награди за живопис, включително и на националната награда „Струма" за цялостен принос и постижения в изкуството.

За гросмайстора на съвременната българска живопис, който разгръща цветовете и прави изящни композиции, който рисува, "сякаш обладава жена", любовта винаги се възнаграждава. Негови картини са във Ватикана, но за изкуството и за живота той има своя теория.

„Какво ми се иска? Да нарисувам много хубави картини, да имам много готини приятели, да си имам готино семейство, децата ми да са щастливи. Това е. Всъщност нищо не искам. Само обикновени неща. Искам картините ми да са в хубави музеи, на хубаво място, вместо да са украса в някакъв апартамент, дори и на Рокфелер. Нашата е като в големите тенис турнири. За да се качиш нагоре по ранглистата, ти просто трябва да играеш в големи турнири. Значи трябва непрекъснато да участваш в големите изложения, в големите турнири. Иначе падаш в първия кръг. Това е.”/от интервю на Иван Матанов/.

Надежда Кутева е дъщеря на големия български фолклорист и музикант Филип Кутев. "Изкуството на Надежда Кутева е образец за постоянство в търсенето на собствен художествен стил. Упорито и настойчиво, извън модерните тенденции на времето, но съвременна по своему, художничката успя да намери пластичен еквивалент на ритъма на българското хоро, кукерските игри и празничните ритуали", пише за нея изкуствоведът Аксиния Джурова. Родена е в София през 1946 г. През 1972 г. завършва НХА в София, специалност стенопис (декоративно-монументална живопис).

Специализира в Corcoran School of Art във Вашингтон, САЩ. Рисува натюрморти, пейзажи, фигурални композиции. В последните десетилетия изследва българското фолклорно наследство и създава поредица цикли, пресъздаващи българските обичаи, обреди и други.  Художничката има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина (Япония, Македония, Холандия, Германия) и над 200 участия в ОХИ.

Надежда Кутева е носител на наградите „Златю Бояджиев” (1985 г.), „Владимир Димитров – Майстора” (1990 г.), Награда за участие в Първо международно квадриенале „Митовете и легендите на моя народ” (2004 г.) и други. Тя е и една от носителките на приза в националната инициатива „Пазител на традициите”  (2010 г.). Картини на Надежда Кутева са собственост на НХГ, СГХГ и много частни колекции.

"Това, което прави Анна Покровнишка, ярко отличима и силно въздействаща авторка, е нейната, във висша степен, силна фантазия. Анна експериментира смело и много убедително не само с формата, но и с материалите, от които създава своя уникален свят. В нейните персонажи има нещо космично – и като форма, и като внушение. И в същото време излъчват мек хумор – особено животните.

Оригиналните авторски хрумвания в цветовете, композициите и фигураликата спомагат за обобщението на един силно персонализиран творчески акт. Всичко е направено с обич, нежност и такт и зрителят се чувства уютно, забавно – като в качествено приключение", казва Краси Алексиева за нея.

Анна Покровнишка е родена през 1971 г. в Благоевград. През 1996г. завършва “Педагогика на обучението по изобразително изкуство” във факултета по изкуства към ЮЗУ “Неофит Рилски”, а през 2006 г. магистърска степен в СУ “Св. Климент Охридски” - София. От 2001 г. преподава в ЮЗУ “Неофит Рилски”.

Огнян Механджиев е роден в Благоевград. Той е едно от големите имена на съвременната българска живопис и графика. Завършил е Художествена академия - Илюстрация и графика при проф. Петър Чуклев. Два мандата е в Управителния съвет на  СБХ в София, два мандата председател на СБХ Благоевград. Художникът има над 20 самостоятелни изложби в Австрия, Холандия, Кипър, Гърция, Сърбия, Румъния, България и др. Негови картини „пътешестват” по всички краища на света, но най-много в Холандия и Америка.

От 12 октомври в Мраморния град до официалната церемония на 19 октомври, когато ще се открие изложбата и Десетото юбилейно издание на  Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”, големите български художници ще рисуват Малешево и Пирин, Микрево и Илинденци, общината и хората. И картинната галерия на община Струмяни ще се превърне в институция, авторитетно подплатена от големите български творци.

 

Триптихът на Свилен Блажев "Хлябът" бе изложен в църквата "Сан Габриеле" във Ватикана
автор: Надежда Кутева
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK