Изящният творец на картини от микромозайка Андон Костов от Дъбница даде първия урок на внука си по зарязване на семейното лозе

Снимки: Личен архив

Самоукият и изящен творец на невероятни картини и икони от микромозайка - Андон Костов от гърменското село Дъбница, рано сутринта на днешния празник Трифон Зарезан събра семейството си и заедно с любимия си внук и родителите му спази стриктно до най-малките подробности традицията при зарязването на семейното лозе в ранчото край селото. 

Докато на скарата цвърчаха мезетата, компанията заряза и овошките, като семейството си пожела още по-голям берекет през настоящата година. 

Ранчото си Андон Костов е превърнал също както и къщата си - в истински оазис, в който е вложил много от своето творчество. Майсторът със златните ръце от Дъбница Андон Костов е един от най-ревностните пазители на традициите за всички християнски празници, като една от най-тачените от него, семейството и приятелите му е именно Трифон Зарезан. 

Семейството на този празник не пропуска също да изрази и специалните си сърдечни отношения, наречени простичко любов един към друг, и да засвидетелства своята привързаност като основен стълб на семейното щастие и разбирателство. 

Приятели на художника от селото също се включиха в ритуала по зарязването и подготовката на богатата празнична маса, на която всички вдигнаха наздравици за здраве, любов, мир и берекет.

Както ИНФОМРЕЖА писа, името на Андон Костов е известно в Гоцеделчевския регион и в цялата страна с над 400-те му уникални картини и икони от микромозайка. Това се е превърнало в любимо негово хоби и бизнес, с което той се занимава от 4-5 години. Наскоро той завърши поредната си уникална творба "Тайната вечеря", която е истински шедьовър. 

 

КОМЕНТАРИ

CHICAGO04:42 - 15.02.2016
БРАВО„ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK