Изплатиха 1240 лв. на ловните дружинки в Кюстендилско

Първан Дангов, снимка: infomreja.bg, архив

Изплатени са 1240 лева на ловните дружинки в Кюстендилска област. Средствата са по Националната програма за контрол и предотвратяване на болестта бяс за 2013 г., обяви директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Първан Дангов. 

Сумите са преведени тази седмица на всички ловни дружинки, които са предали за изследване и лабораторен анализ, органи или трупове на отстреляни лисици - основни разпространители на болестта бяс у нас. Средствата са предвидени в Националната програма за контрол и изкореняване на болестта на територията на Република България за 2013 година.

124 лисици са отстреляни и предадени за изследване за бяс от ловните дружинки  от Кюстендил. Само 4 лисици са предали на ветеринарните власти ловците от Дупница.

Програмата за контрол и ликвидиране на беса предвижда ежегоден контрол на ваксинационните кампании, които се организират и управляват от областните дирекции по безопасност на храните към БАБХ. Действието на ваксините също се контролира, като за 2013 г. съгласно националната програма на всеки 100 квадратни километра трябва да се изследват 4 лисици, за да може да се проследи прецизно целия процес и да се постигне ликвидиране на беса. Територията за контрол и превенция за Кюстендилска област обхваща площ от 3084 квадратни километра

„Изпълнението на тази програма е важна превантивна мярка и затова искам да насърча колегите ловци да предоставят на ветеринарните лекари по места определения за целта биологичен материал за изследване на отстреляния дивеч. Този анализ е важен, както за животните, така и за здравето и живота на хората. Ловците могат да бъдат много полезни за ликвидирането на болестта бяс, защото превенцията се отнася за цялата верига – дивеч, домашни животни, хора. В последните години случаите на бяс рязко са намалели, благодарение именно на тези профилактични дейности”, обяви д-р Първан Дангов.

Последният регистриран случай на бяс на територията на област Кюстендил е през месец юни 2012 г. Касае се за лисица, убита в частен имот, собственост на стопанин от село Николичевци.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK