Изложба в Разлог разкрива историята на туризма в Пирин

Снимка: Община Разлог

Пъстрите табла, позиционирани в сърцето на град Разлог, разказват историята

Община Разлог и Туристическо дружество “Пирин” - Разлог откриха фотоизложба по повод 90 години от съществуването на едно от любимите места за туризъм в Пирин планина - старата хижа "Яворов".

Пъстрите табла, позиционирани в сърцето на град Разлог, разказват историята на старата хижа “Яворов”, чрез красиви фотографии от архивите на миналия век и снимки от настоящето, придружени от кратка информация за построяване и развитието на дейността на хижата, разположена в долината на Разложки Суходол.

С официалното откриване на изложбата по повод "Празникът на хижа "Яворов"", кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов, зам.-кметът г-н Иван Гюров, г-н Васил Михайлов, председател на Туристическо дружество “Пирин” - Разлог, г-н Любен Татарски, членове на ТД "Пирин", десетки туристи, жители и гости на Разлог, символично отдадоха и своята почит към делото на всички любители на природата, оставили следите си не само по планинските пътеки, но и в сърцата на всички посетители на Пиринския край.

По време на събитието клуб “Планинарка” изпълни и любимата песен за хижа Яворов.

Идеята за построяване на хижа в северозападния дял на Пирин планина се заражда още с първите стъпки на организираното туристическо движение в Разлог. Изоставена от градските власт сушилня за семена на Бъндерица, има възможност да бъде използвана за жиха, поради което почти всички туристи се насочват именно към този дял на планината.

През лятото на 1927 година, с първите събрани средства,най-напред се построяват дървена беседка и землянка с нари. Същинската дейност започва с издаването на писмено позволително от Горската инспекция, в началото на 1930 г.. Общинският съвет в града отпуска на Дружеството безплатно мястото в местността „Поляните“, Суходол и разрешава членовете му да отбият временната си трудова повинност при построяване на сградата. Планът е изработен даром от арх. Георги Скордев и съпругата му Вера Владимирова, членове на централното ръководство на БТС. За ръководител на строежа е избран Никола Парапунов техник-строител в Разложката община.

На 15 август 1932 г. се полагат основите на хижа “Яворов”. При основния камък, запечатана в бутилка, е поставена художествено написана грамота. В края на годината постройката е покрита.

Хижата се намира на около 3 часа от града, на 1740 м. надморска височина, на място почти винаги тихо, запазено от бури и ветрове.

Хижата е официално открита на 6 август 1933г., в присъствието на множество жители и гости на град Разлог. В края на тържественото слово е обявено, че тя ще носи името на поета П. К. Яворов, бродил по тези места като четник.

За пръв домакин е избран Иван Захов, който освен че поддържа кухнята и хижата в образцов вид е и надежден планински водач. Следващите хижари са Коста Скалин, Виктор Каролев, Борис Бонков, Владо Маврев, Иван Манзуров, Борислав Захов, Славчо Коцаков, Георги Патоков и Николай Бицин.

Съвсем скоро хижата се оказва недостатъчна да осигури подслон на всички любители на величествения Пирин, което довежда до необходимостта от изграждането на нова, по-голяма хижа. Първата копка на която е направена през 1976, а официалното й откриване става през 1982 г.” - Туристическо дружество “Пирин” - Разлог.” (ТД “Пирин”)

Към днешна дата двете хижи, собственост на Община Разлог, предоставени за ползване на ТД “Пирин”, са напълно обновени, посрещайки с топла храна и условия за уютен и комфортен престой туристи от цяла България, Азия, Европа, Северна и Южна Америка.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK