Изложба в Еврокомисията „Майстори на Българска Живопис“

снимки: личен архив

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

На 1 март ние, членовете на Сдружението на българските бизнесмени и интелектуалци в Кралство Белгия под ръководството на председателя на дружеството Ахмед Чолакoв, бяхме поканени на експозиция в сградатa на Европейската комисия по случай Освобождението на България - 3 март. Събитието бе организирано от българското правителство.

След кратката реч на българския министър на културата Вежди Рашидов и еврокомисаря Кристалина Георгиева, се насладихме на могъщия ангелски глас на младата народна певица Елица Тодорова. Облечена в родопска носия, тя изпълни песен от българския фолклор, с която ни пренесе в Родопите с енергията на могъщия си глас.

Танцьорите от ансамбъл „Светулка“, облечени в тракийска носия, зарадваха гостите на вечерта с кръшни народни танци и поведоха дългo хорo. Не пропуснаха и Дунавското хоро, което породи чувството на носталгия и едновременно гордост за това, че сме български граждани, независимо от етническата ни принадлежност.

Побиха ни тръпки и очите ни се навлажниха, далеч от България ние се пренесохме за няколко мига в нейните майчини обятия, от които ние, българските граждани, произхождаме.

Картините на Майстора, Дечко Узунов, Никола Танев, Златю Бояджиев и други майстори на българската живопис, kартини oт Националната художествена галерия красяха стените на залата на Европейската комисия, показвайки духа на богатата българска култура и предизвиквайки възхищение и гордост от богатото ни културно наследство пред Европа и света.

Hа специален щанд бяха изложени ръчно изработени оригинални мартенички, които привличаха не само нас, българските граждани, но и международните гости, дипломати, висши служители и eвродепутати.

Имахме също така възможността да дегустираме от прочуто наше българско сирене, кашкавал, пастърма и луканка, изложени в специални щандове заедно с реномирани български вина.

Под вниманието на гостите бяха представени различни брошури, съдържащи информация за забележителностите на страната ни под надслов ‘’Discover Bulgaria’’.

Eдна прекрасна вечер, която ще остане дълго в съзнанието ни.

 

КОМЕНТАРИ

Ahmed Ribnovo04:58 - 03.03.2012
Badete jivi i zdravi i Ci blagodarim sa dostoinoto VI prestavyne.Badele jivi i zdravi i neka Vsevishniyat ra ci zakrilya.
dostoini hora22:15 - 02.03.2012
PREKRASEN MATERIAL Bravo
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//