Изложба "Стаички" отвори врати в Благоевград

Снимка: Община Благоевград

Националната изложба "Стаички" отвори гостоприемно врати за всички ценители на съвременното изкуство в Благоевград. 

Творбите са подредени в галерията "Свети Лука" и в още две от възрожденските къщи на квартал "Вароша". Посетителите могат да видят вдъхновенията, багрите и творческите хрумвания на Борис Колев, Васко Славков, Георги Георгиев - Jorras, Десислава Христова-Тошева, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев и Спартак Дерменджиев.  Куратор на изложбата е Сашо Стоицов. 

"Това е четвъртото издание на изложбата "Стаички", която вече има запазено място в културния календар на Благоевград. Няма нищо по-вдъхновяващо и интригуващо от това да представим творби на съвременното изкуство сред възрожденската архитектура на квартал "Вароша", каза директорът на Градската художествена галерия - Иван Милушев, който откри изложбата.

Изкуствоведът Надежда Джакова също оцени необичайния формат на изложбата. 

"Съчетаването на съвременното изкуство и възрожденския дух на стария квартал е истинско предизвикателство. Разхождайки се из тези стаички, посетителите сякаш трябва да открият изкуството - измежду пианото, старинните мебели и завеси. Тази нетрадиционна обстановка дава допълнителен заряд на изложбата", подчерта Надежда Джакова.

Експозицията съчетава различни стилове - живопис, фотография, графика. Ценителите на изкуството със сигурност ще се задържат пред творбите на Борис Колев, който търси съврменен и нестандартен прочит на историята. В своите работи той смесва сегашната епоха със старата, като преплита образите от историята със символите на съвремието.

Изложбата "Стаички" ще остане отворена до 8 май. 

Пролетният фестивал на съвременното изкуство представя и още една изложба - на Национална галерия "Музей за съвременно изкуство-Самси, Арсенал". 

Тя ще бъде открита днес от 18:00 часа в Градската художествена галерия с музикален пърформанс на Ивайло Стоянов по произведенията от изложбата. 

Участниците, които ще представят своите трудове в експозицията, са Аделина Попнеделева, Боряна Росса, Rassim®, Людмил Лазаров, Сашо Стоицов, Станислав Памукчиев. Куратор на изложбата е Надежда Джакова. Картините ще бъдат изложени в Градската  художествена галерия до 20 май 2018 година.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK