Изложба "Импровизации" на Любен Генов откриват в Кюстендил

снимка: programata.bg

Художникът Любен Генов ще представи своя самостоятелна изложба в Кюстендил.

Експозицията, озаглавена "Импровизации", ще бъде открита официално на 13-и юни от 17,30 часа в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора".

Любен Генов е деликатен и изключително сетивен живописец, който признава, че е омагьосан от неръкотворното величие на природата.

„Живописта на Любен Генов не е провокация, не е и предизвикателство. Тя не се стреми да изненадва, нито да шокира с преднамерена показност. Тя е хармонично движение, цветно преливане, игра на светлина и звуци, игра със сетивата… Той е роден в малък град в България, на река Дунав – реката, пренасяла столетия култура, съдби, очаквания… Вероятно затова думата вода е като код, ключ към творчеството му. Тя присъства неизменно в платната му като приливна вълна, като воден прах, като сноп светлина, докоснал езерна повърхност… Картините му – експресивно-абстрастни като визия, импресивни като излъчване, са етапи от процеса на освобождаване, пречистване, вглъбяване, неуловимо стапяне на границите между вътрешния свят и света отвън”, казва за него Поли Манева - управител на столичната галерия "Артур".

Любен Генов е роден на 18 ноември 1966 г. в гр. Оряхово. Завършва Средно специално художествено училище в гр. Троян и Педагогически колеж по изобразително изкуство „Св. Иван Рилски” – гр. Дупница. През 1996 г. се дипломира в Частна художествена академия „Жул Паскин” – гр. София.

От 2001 г. е приет за член на Съюза на българските художници. През 2002 г . специализира в “Cite international des Arts” в Париж, Франция. От 2008 до 2011 г. е член на Управителния съвет и завеждащ изложбената дейност на СБХ. Носител е на първа награда от Националния конкурс по живопис на тема „Българската духовна и материална култура – нашата идентичност по пътя към Европа” (2001 г.) и Почетен диплом от „Биенале на малките форми” – гр. Плевен (2004 г.).

В периода 2010 – 2012 г. завършва магистратура в Шуменски университет „Св. Константин Преславски” със специалност Образователни аспекти на пластичните изкуства. От 2011 г. е председател на СБХ. Негови творби са притежание на частни колекции във Франция, Англия, САЩ, Унгария.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK