Излезе новата книга на Антоанета Богоева

Снимка: Infomreja.bg

Тя носи заглавието "По оградата на светлината"

Антоанета Богоева е родена в кюстендилското село Скриняно. Страстта ѝ към поезията се заражда още в ранна детска възраст. Обикновено в такива времена се случва прохождането на големите автори, за да се наложат по-късно със своя божествен талант, който извира направо от душата и сърцето ѝ.

Нейни творби като лирична проза и поезия, тя печата на много места в централната преса. Два пъти е носител на първа награда от конкурса „Кюстендилска пролет”, а на националния конкурс „Веселин Ханчев” ѝ е присъдена специалната награда.

Нейната книга „Между две слънца” е първото ѝ представяне пред широката публика, а по-късно тя се представя непрекъснато чрез издаване на нови поетични книги и публикации, като последната ѝ книга излезе съвсем наскоро и носи заглавието „По оградата на светлината”.

С тази си книга тя ни връща усета да виждаме и да разсъждаваме по-дълбоко и по по-човешки. Светлината и най-истинските неща в живота се виждат от авторката с боговдъхновена душа и чисти очи.

”Като за космично хоро тя ни води при ритъма на глъхнещото и прииждащо време, при безбройните чудеса на всеки малък свят - и изначалието на вечните звездни мечти.” Това споделя за нея рецензентът Пламен Анакиев.

Много са стиховете ѝ, които впечатляват, сред тях са: „Октомври е пурпурен и златен”, „Есента си играя с капките на дъжда”, „Черупката на земното корито бавно диша”, „Небесен океан от думи в него светлина”, „Когато в този свят душата се пробуди”, или „Разтваря се окото на небето - просветлява”,”На пазара в Кюстендил”.

Освен стихове тя пише и романи като ”Речка, или направо през времето. Известни други нейни стихосбирки са – „Дихание”, „Парче от слънце” – поема, „Така видях земята" и др.

Поетите са живата душа на вселената, които умеят да предадат с изящни слова и да предусещат това, за което другите нямат усет и вяра, а то чудесата са около нас и се случват ежедневно, стига да можете да ги проумеете.

Или чуйте: „Небето е мечта голяма, с една земя и слънце да я топли”, или „На пазара в Кюстендил" за чудесата на труда, поднесъл толкоз земни плодове.

НА ПАЗАРА В КЮСТЕНДИЛ

Есента подрежда своя труд по тротоарите.

Пролетта и лятото се качват на кантара.

Слънцето избистря очертанията на деня.

Плодовете оживяват.

Продавачите ги вдигат на високо –

прекрасни са цена си нямат .

За тях цената винаги е малка.

……………………………………………….

По старческите пръсти на света

времето е изрисувало лица на земни хора

как вдишват, как се възвишават.

Как живота си продават във вид на чудеса…

ЩЕ СЕ ПОЗНАЯ по черешовия образ

На някоя от идващите пролети,

разпръснала дъхът си пеперуден

в жужащите уста на земните простори.

Ще събера праха си на купчина

Ще бодна семка от череша

Ще дочакам слънцето да я огрее

До следващия свят да пусне корен

Да влезе в своя сок и да прелее

В протегната ръка да се търкулне

Погълната до капка и костилка

В костилката черешови градини.

ИЗЛИЗА СЛЪНЦЕТО, огрява хоризонта, оглежда се наоколо и се издига

Земята се завърта и се топли от неговата светлина,

Като човек от огън.

Гори огнището, ръцете се протягат, поемат топлината

И кръвта се движи

Навеждам се над себе си да се огледам

В пророческата дар на думите

И да премина

От цвят на цвят пчелата пее

Богати са крилата и с прашец и въздух

Нима разбира своята душа, нима е малка

Прибира сладостта и от сладостта живее.

Нека пожелаем на Антоанета Богоева нови успехи с  поетична величина, която да радва читателите с радост и красота на думите, които все повече се нареждат един до друг в интереса си към мерената реч.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as