Изкуствен интелект може да измести хората при представянето на новините в Китай

Снимка: Информационна агенция "Синхуа"

Водещите на новините в Китай могат да бъдат изцяло заменени от изкуствен интелект, който да представя най-важните събития. Местната държавна информационна агенция "Синхуа" разпространи кадри от първите опити за внедряване на технологичната новост.

Предполага се, че за осъществяването на проекта е използвано тялото на истински човек, като само в областта на лицевите мускули е наложена компютърна анимация. По този начин устата и лицето на водещия се движат абсолютно в синхрон при представянето на новините.

Според "Синхуа" този вариант за представяне на новините ще спести време, тъй като изкуственият интелект няма да допуска лапсуси и ще може да изчита доста по-бързо информацията. Медията уточнява, че освен на китайски подобен тип новини ще могат да се представят и на английски.

Подобни водещи ще могат да се използват за генериране на новинарски съобщения при липсата на хора. Освен това те ще да бъдат използвани за телевизионната, уеб и мобилната продукция на агенцията.

"Изкуственият интелект може да работи 24 часа на ден, като по този начин се намаляват производствените разходи за новини", обясняват от "Синхуа".

Все още технологията е в начален етап от развитието ѝ. Тепърва ще се работи по гласа на водещия, който в момента звучи прекалено изкуствено. Също така ще се подобряват мимиките и израженията при съобщаването на определена новина.

Не липсват обаче и критики срещу проекта. Основното опасение е, че пресата в Китай е често цензурирана, а управляващите страната ще могат да използват фалшивите водещи на новините за още по-добра пропаганда. /Дневник/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK