Изграждането на автомагистрала Русе - Велико Търново стартира край Ценово

Снимка: МРРБ

Академик Николай Денков участва в церемонията по първа копка

 Премиерът акад. Николай Денков и министър Андрей Цеков представиха плановете за развитието на региона

Русе има огромен потенциал, защото е в центъра на магистралите, които искаме да развием. Градът е неразделна част от разговорите с премиерите на Гърция и Румъния за развитието на регионалната свързаност по оста Юг-Север. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков, който днес участва в церемонията по първа копка на автомагистралата „Русе - Велико Търново“.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков представи проекта пред областните управители на Русе и Велико Търново, народни представители, кметове и общински съветници от региона.

На церемонията присъстваха зам.-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков, членове на УС на Агенция "Пътна инфраструктура", на строителя и надзора.
Премиерът изтъкна, че е важно проектът, чиято реализация стартира днес, да бъде изпълнен в максимално кратки срокове, защото е ключов както за България, така и за целия регион.
„За България магистралата „Русе-Велико Търново“ е стъпка към икономическото възраждане на Северна България. Магистралата е с дължина 132 км и днес започваме строителството в един от нейните участъци. Така че след 5 години ще имаме пълноценна свързаност в Северна България“, каза министър Андрей Цеков. 7,9-километровият участък, от който стартира изграждането на аутобана, има одобрен проект и издадено разрешение за строеж. "Има предвидени средства в бюджета за магистралата. Отделно по програма „Транспортна свързаност“ разчитаме на 1,8 млрд. лв. До април следващата година се очаква предаването на проектите за цялото 75-километрово трасе в участъка между град Русе и град Бяла", каза регионалният министър. Цеков допълни, че в началото на следващата година ще бъде обявена обществена поръчка и за последния – трети участък, който трябва да свърже магистралата между град Бяла и Велико Търново, т.е до град Дебелец. През 2024 г. ще се обяви и обществена поръчка за проектиране на доизграждането на магистралното трасе в направлението Велико Търново до магистрала „Марица“.
Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Лот 2 на магистралата представлява обход на град Бяла, като общата дължина на трасето е 35,4 км., а изграждането на аутобана ще започне в 7,9-километрова отсечка в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето. Проектът за изграждането на Лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново“, е включен в програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027.
Регионалният министър Андрей Цеков уточни още, че в бюджета за 2024 г. са планирани средства за проектиране на скоростни пътища в региона - скоростен път между Свищов и новата магистрала „Русе – Велико Търново“, от Русе към Шумен, от Силистра към Шумен, скоростен път Силистра-Добрич-Варна. „Средствата са заложени в бюджета за следващата година. Проектирането се надяваме да започне през следващата година, така че в един средносрочен план да бъде обновена цялата първокласна пътна мрежа в региона“, обясни министърът част от плановете на АПИ за развитие на пътната мрежа в Североизточна България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK