Изготвят идеен проект за Музей на открито край магистрала "Струма"

снимки: infomreja.bg

Край село Мурсалево ще има Музей на открито, който ще показва древно неолитно селище на близо 8000 години.

Професор Васил Николов и доцент Крум Бъчваров вече са получили задание от Министерството на културата да изготвят идеен проект.

Екипът от археолози, който работи на терен от миналото лято, вече е на финала на изследванията на района. До момента са открити над 4000 артефакта и близо 60 праисторически къщи, част от които са на два етажа и са разположени на площ от около 100 квадратни метра.

Предвижда се музеят да бъде на площ между 5 и 7 декара, да има информационен център и специални пътеки, по които посетителите да имат възможност отблизо да разгледат ценните находки.

"Всичко открито край Мурсалево е доказателство за високия технологичен напредък на онова време", увери проф. Николов, който е ръководител на екипа.

Повече от 100 човека работят всеки ден на терен, на нашите учени помагат техни колеги от Шотландия, Сърбия и Белгия.

"Не бива да изпускаме възможността да покажем на света откритите тук находки от зората на най-древната цивилизация", подчерта ръководителят на обекта.

Неолитното селище е най-голямото в Югоизточна Европа. То е с идеална планировка с успоредни улици и няколко напречни, които оформят квартали. По неясни причини селището било опожарено от самите му обитатели и напуснато.

На много по-късен етап върху останките от селището траките са извършвали своите обреди. Наскоро археолозите там откриха и няколко ритуални жертвени ями с човешки останки.

 

Проучването на неолитното селище ще продължи до края на юни
Проф. Васил Николов показва част от намерените артефакти
Част от откритите край Мурсалево ценни находки
Над 4000 артефакти откриха археолозите край Мурсалево

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK