Изгониха от гробищен храм тленните останки на свещеник от Гоце Делчев

Снимка: Infomreja.bg

Позорно и срамно свещеническо деяние потресе днес десетки миряни от Гоце Делчев, региона и страната, събрали се в гробищния парк в града, за да отдадат последна почит пред тленните останки на Подхоносен Ставрофорен свещеноиконом отец Георги Великов от Гоце Делчев.

Ковчегът с трупа на свещеника не бе допуснат в параклиса в гробищния парк за поклонение и последно сбогом от свещенослужители по нареждане на Неврокопския митрополит Серафим. Причината е една-единствена и тя е, че починалият 80-годишен свещеник, отец Георги Великов, е бил от другия Синод, а именно - Синода на покойния Неврокопски митрополит Пимен. 

Срамното и недопустимо свещеническо поведение предизвика бум от недоволство сред миряните на погребението на отец Великов, които останаха силно възмутени и потресени от действията спрямо тленните останки, и то на свещеник в последния му земен път.

Кой е по-голям от Господ, та да ни съди дори и в ковчезите за деянията ни. Това, което се случи днес, е нещо потресаващо и несъвместимо с християнската религия и канони. Нас не ни интересуват свещенническите борби. Не знаем кой е крив и кой - прав. Стршното е, че пред стотици вярващи бяха осквернени  авторитетът, паметта и тленните останки на много уважаван от гражданството и миряните свещеник", коментираха разтревожените близки, приятели и миряни пред ковчега на отец Георги Великов.

Опелото и поклонението бе извършено от Плевенския митрополит Гервасии извън църквата в гробищния парк. Не бе позволено дори и да се бият камбаните на нито една от църквите в града за погребението. "Цял живот отдаден на християнството и служението в името на нашия Бог Исус Христос, бе погребан като последния неверник и отшелник", недоволстваха още присъстващи на траурната церемония. 

"Пред Господ всички сме равни. От много години търсим единение на двата синода, но съпротивата от ответната страна не позволява това да се случи. Отец Георги Великов отдаде изцяло себе си и семейството си в служение и вяра. Той е единственият свещеник от Гоце Делчев, който остана верен на Дядо Пимен и Синода, в който духом и тялом служеше до последно. Смятам, че това, което днес се случи, е недопустимо както от християнска и свещеническа гледна точка, така и от човешка. Този храм е на всички вярващи и в него се отдава последна почит към починалите. Има ли значение в кой синод служи, та нали всички служим на Господ. Срамувам се", коментира и митрополит Гервасий. 

"Нека Господ ни съди по делата", бяха единствените думи на опечалените роднини на починалия свещенник.

Отец Георги Великов почина преди дни след боледуване в София, където за него се грижеха децата му. Последното му желание било да бъде погребан в родния си град Гоце Делчев. Освен свещеник отец Великов бе и един от интелектуалците в Гоце Делчев, дал много както за развитието на града, така и за културата.

 

Отец Георги Великов, снимка: Infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

pimen16:02 - 02.07.2017
Служителите на Мамона ще ми говорят за покаяние !!!! КАКВА НАГЛОСТ!!!!
Петко09:32 - 01.07.2017
Комунистическата пасмина никога не е напускала БПЦ и това е резултата. Анатема за митрополитите и патриарха!
Петко09:32 - 01.07.2017
Комунистическата пасмина никога не е напускала БПЦ и това е резултата. Анатема за митрополитите и патриарха!
ХРИСТИЯНКА20:59 - 30.06.2017
БОГ ДА ГО ПРОСТИ! ДА НАМЕРИ ПОКОЙ ДУШАТА МУ! СВЕТЛА МУ ПАМЕТ! ТОЙ МЕ Е БЛАГОСЛОВИЛ В ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА- КРЪСТИЛ МЕ Е, СВЕТО ПРИЧАСТИЕ МИ Е ДАВАЛ,СЛУЖИЛ Е КАТО ДОСТОЕН СВЕЩЕННИК! БЛАГОДАРЯ МУ ЗА ВСИЧКО ОТ СЪРЦЕ! А КОЛКОТО ДО НЕГОВИЯ ИЗБОР...МИТРОПОЛИТ ПИМЕН ОСВЕН ВЛАДИКА Е БИЛ И КРЪСТНИК НА ДЕЦАТА МУ... НО НЕКА БОГ ДА СЪДИ! А НИЕ ДА СЕ ПОМОЛИМ ЗА ПОКОЙ НА ДУШАТА МУ!!!... ВСЕ ПАК ТОЙ ПОСВЕТИ ЦЕЛИЯТ СИ ЗЕМЕН ЖИВОТ НА БОГ И ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА! .

FACEBOOK