Издирват с европейска заповед за арест заподозрения в убийството в Цалапица

Снимка: Infomreja.bg

30-годишният извършител е привлечен задочно като обвиняем от Окръжна прокуратура – Пловдив

Разследването по досъдебно производство, образувано на 26 юли т.г. в Окръжна прокуратура – Пловдив във връзка с изчезването на 25-годишен мъж от град Стамболийски и събрани доказателства за неговото убийство е осъществено от служители на отдел „Криминална полиция”. То започва по молба от неговите близки, подадена на 22 юли т.г.  в РУ-Стамболийски - според информацията около 22.30 ч. на 20 юли е напуснал дома на майка си в село Цалапица и повече не отговарял на мобилния си телефон, съобщават от държавното обвинение.

Съгласно законовата процедура в МВР веднага е обявен за местно издирване, а едно денонощие по-късно – и за национално, с телеграма на Главна дирекция „Национална полиция”.  Още от момента на получаване на сигнала в полицията са извършени широк набор от целенасочени действия за установяване местонахождението на издирвания. Една от вероятностите, по която криминалистите работили е по лични съображения младият мъж да е решил да прекъсне временно контакт с роднините и приятелите си.

Надежда, че ще бъде намерен невредим дал и разказ на негов познат, че го е видял в Стамболийски ден след изчезването му, но впоследствие се е оказало, че има разминаване в датата на срещата. Паралелно с това разследването било насочено и към събиране на данни, че ситуацията може да е с фатален край. След като в сряда напълно отпаднали основанията да се счита, че 25-годишният мъж е жив, е предприета мащабна специализирана операция с ангажиран голям ресурс от ОДМВР – Пловдив - служители от криминална и охранителна полиция, следови кучета, ползван е и дрон.

В хода на акцията е открито тялото на мъжа в района на землището на Цалапица, а при първоначалния оглед са установени следи от жесток побой. Същевременно са събрани и доказателства за съпричастност на определени лица към тежкото престъпление, спрямо които продължават да се изпълняват указанията на наблюдаващия прокурор.

На този етап от разследването са извършени множество по обем процесуални и следствени действия. Разпитани са 13 свидетели, направени са няколко огледи на местопроизшествие, претърсени са определени адреси, а иззетите веществени доказателства са приобщени към досъдебното производство. От събраните данни е установено, че извършител на престъплението е 30-годишен мъж, който се намира извън  пределите на страната ни.

Той е привлечен задочно в качеството на обвиняем по чл. 116, ал. 1, т. 6 от НК – убийство с особена жестокост, а за ареста му е издадена европейска заповед и се разчита на активното съдействие от страна на партньорските служби в чужбина. За тежко умишлено престъпление с тази правна квалификация законът предвижда наказание лишаване от свобода -„доживотен затвор” или „доживотен затвор без право на замяна” за срок от 15 до 20 години.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK