Градят паркинг при "Пулс" в Благоевград, отлагат поставянето на паметник на Иван Михайлов

Снимка: Община Благоевград

Паметна плоча пък ще бъде поставена в града

Общинският съвет в Благоевград даде съгласие с 35 гласа „за“ за посмъртно удостояване „почетен гражданин“ на художника Стойне Шаламанов.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

На редовното заседание на ОбС бе гласувано положително още поставянето на възпоменателна плоча в града от наследници на преселници от с. Зарово, Солунско.

Дискусия обаче предизвика поставянето на бюст-паметник на Иван Михайлов в градската градина на мястото на вече съществуващ фундамент.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

Според съветника Гергана Муртова мястото не е подходящо, защото градската градина е място за игра на деца, за веселба и трябва да бъде използвана за развлечения, а да се поставят паметници с подобна тежка и важна историческа стойност.

Люлките също не са достатъчни, каза Муртова.

Заместник-кметът по културата Станислав Кимчев, обясни, че на мястото е имало паметник, който обаче е демонтиран поради неизвестни причини и незнайно кога. Идеята на инициативния комитет, които ще финансира бюст-паметника, е да използва фундамента, за да спести разходи по изграждането на нов.

Димитър Урдев посочи, че според него е редно предложението да бъде върнато за преразглеждане в комисия и да не бъде гласувано.

Албина Анева предложи пък мястото на паметника да бъде на едноименния булевард в града, за да се синхронизира името на личността и улицата.

Решението за поставяне на паметника не бе прието, а с 29 гласа „за“ съветниците решиха предложението да бъде преразгледано в общинска комисия при проведен повторен разговор с инициативния комитет.

ОбС реши без дискусии Георги Спасов и Милен Стефанов да станат акционери в „ПФК Пирин 22“ АД.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

Отново без дискусии бе взето решение за финансиране на процедури „Инвитро“ със средства от бюджета на Община Благоевград.

Съветниците без да изпадат в монолози и диалози дадоха съгласие за учредяване на възмездно и безсрочно право на строеж за изграждане на пристройка за СПО, други медицински дейности и паркинг в полза на „Медикус-98-Медицински център“ ООД срещу получаване на обезщетение за Община Благоевград.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

Бъдещият паркинг ще се състои от два самостоятелни обекта, на две последователни подземни нива, с общо 98 паркоместа, и едно наземно ниво с 36 паркоместа.

С изграждане на съоръжението ще бъде разрешен дългогодишен проблем с паркирането на МПС от граждани, посещаващи болничните заведения в района.

Предвидено е подобряване на инфраструктурата, което ще позволи по-лесно придвижване на специализираните автомобили до Спешното отделение на болницата. Районът ще бъде модернизиран, ще се повиши качеството и обхвата на медицинското обслужване в област Благоевград.

След построяването на сградата, което ще бъде за сметка на „Медикус 98 – Медицински център“ ЕООД, Община Благоевград ще придобие правото на собственост върху подземен паркинг с около 50 паркоместа.

Към момента имотът не е в добро състояние. На място няма асфалт, което е сериозна предпоставка за запрашване, налични са множество неравности, създаващи опасност за здравето и имуществото на гражданите.

Още едно съгласие дадоха от ОбС – за преместването на общинското дружество „Паркинги и гаражи“ в офиса на общинския инспекторат.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

Гласувано бе и откриването на нови автобусни линии.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

С 37 гласа „за“ ОбС поднови договора на Туристическо дружество „Айгидик“ за ползване на общински имот.

Бе предоставено и на Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ безсрочно и безвъзмездно стопанисване и управление на изграден физкултурен салон, оборудване, спортни уреди и подпорна стена.

От дневния ред бе премахнато искането от „Пътнически превози“ ООД, представлявано от управителя Марио Ванчов Богданов, за закупуване на общински имот върху който има законно построена сграда на бул. „Св. Димитър Солунски“ № 34.

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//