Избраха най-добрите вина на „Златен грозд“ - Мелник

Снимки: Община Сандански

За шеста поредна година, община Сандански и Сдружение „За Мелник“ събраха под пясъчните пирамиди на град Мелник, най-добрите местни вина на Фестивала „Златен грозд“.

Гости от цяла България успяха да се докоснат до магията на местното винопроизводство, атмосфера, музика и танци на двудневния фестивал, който обединява местните в каузата за съхранение на духа и богатството на региона.

Кметът на община Сандански - Кирил Котев, откри фестивала с пожелание тази традиция да не секва, а близо четири часа освен дегустация на вино, всички гости се насладиха на местни фолклорни състави, гайдари и кукери, които изпълниха централния площад в град Мелник с хора и наздравици.

Винарни от региона, в организирани от община Сандански шатри, предложиха на дегустация своите вина и се включиха в конкурса за най-добро вино. В двете предварително обявени категории за домашно вино победител стана Георги Георгиев от град Мелник със своето вино „Букет“.

В другата категория „Широка Мелнишка лоза“ първото място зае Борислав Ангов, също от град Мелник. От винарските изби най-добри с най-добри качества бе оценено виното на Винарска изба „Логодаж“, на второ място бе Винарна „Кьосев“, а на трето „Рупел“. Всички бяха оценявани от комисия енолози с председател Коста Костов.

На втория фестивален ден бе обявено и най-доброто вино, според посетителите на „Златен грозд“, които имаха възможността да гласуват и участват в томбола с награди. Гостите на град Мелник определиха за най-добро виното на Васил Чакъров от с. Виногради, община Сандански.

Тази година Фестивалът имаше и благотворителна кауза, и всеки можеше да си закупи традиционно местно ястие в помощ на младеж от село Дамяница, община Сандански.

С много настроение, вкусна храна и божествено вино, ценители и пазители на българското се насладиха на богатата програма и красотата на един от най-китните градове в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK