Изборът на председател на НС - тупик и параграф 22! Докога?

Снимка: Стоп кадър БНТ

Вежди Рашидов: Ако не седнем и не вземем мъдро решение, народът ще измете всички нас

Поредното прегласуване на петте кандидатури за председател на 48-ото Народно събрание отново не се увенча с успех.

То започна след две 15-минутни почивки.

По азбучен ред народните представители първо дадоха вота си за кандидатурата на Йордан Цонев от ДПС. От 233-ма гласували той получи резултат - 34 „за“, 97 „против“ и 102-ма „въздържали се“.

За Кристиан Вигенин от „БСП за България“ от 238 гласували 28 са „за“, 35 „против“ и 173 „въздържали се“.

Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ също не успя да събере необходимото мнозинство и от 238 гласували получи подкрепата на 73-ма депутати, „против“ гласуваха 35-ма, а „въздържали се“ - 130.

За Петър Петров от „Възраждане“ гласуваха 27 „за“, 94 „против“ и 118 „въздържали се“.

За Росен Желязков от ГЕРБ-СДС „за“ гласуваха 67 депутати, 84 „против“ и 88 „въздържали се.

След това бяха прегласувани кандидатурите, събрали най-много гласове - тези, излъчени от ПП и ГЕРБ-СДС.

Минчев събра 97 гласа „за“, 42 „против“ и 100 „въздържали се, а Желязков -  67 „за“, 87 „против“ и 85 „въздържали се“.

„Влизаме бавно в сферата на параграф 22, прекрасна книга, но не и за нашето Народно събрание. Спектакълът е хубав, докрай са хуморът и сатирата“, отбеляза шеговито временният председател на парламента - Вежди Рашидов.

„Очаквам тупик и параграф 22. Това вероятно ще се случва много пъти, ако не се промени търсенето на консенсус в залата или правилата, но те ако се променят, това ще противоречи на Конституцията. Редно е да направим прекъсване на заседанието и то да продължи утре. Надявам се, че утрото ще бъде по-мъдро от вечерта“, заяви от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Вежди Рашидов одобри предложението ѝ и го нарече разумно. „Днес целия ден молихме всички вас за смирение, за човешки взаимоотношения и за вземане на важни решения, които не касаят политиката и партиите, а българския народ. Ако не седнем и не се разберем като на една кръгла маса и да вземем едно мъдро решение, мисля, че народът ще измете всички нас“, предположи Рашидов.

„Очевидно е, че с липса на конструктивизъм и на диалог, дори и утре да се съберем, пак ще е безсмислено. Нашият дебат днес е непродуктивен. И това става пред очите на българския народ и пред всички негласували, които не е ясно дали на следващите избори няма да решат да гласуват. Предложението ми е за Председателски съвет, на който да се опитаме да излъчим една единствена кандидатура, която да се дебатира и гласува“, каза лидерът на „Български възход“ - Стефан Янев.

В крайна сметка бе решено заседанието да продължи утре в 10 часа.

Това е трето поредно гласуване. И при предишния вот кандидатите бяха петима.

Десислава Атанасова предложи всяка партия да даде своите нови номинации за председател на НС. „Съветвам всички към повече разум, защото не може НС да функционира без председател. Всички говорихме за кризи и решения, а как ще работим при условие, че нямаме елементарен консенсус. Ако всеки зачита народната воля, то е ясно коя е първата партия с най-голямо доверие. Преосмислете поведението си!“

Тя отново номинира Росен Желязков за председател.

Асен Василев припомни, че ПП са обявили кандидатурата си преди 3 дни.

„Нормално е опозицията да гласува против кандидатурата ви за председател. Най-нормално е да си осигурите мнозинство за избор на председател и съставяне на кабинет. Ние проведохме среща с партиите и ясно на нея Минчев бе издигнат като кандидатура. Да издигнеш председател с надеждата, че опозицията ще го подкрепи, е или наивност или задкулисни договорки по дивани и сараи“, каза Василев.

Василев отново номинира Минчев.

Йордан Цонев заяви от трибуната на НС: Доайените трябва да даваме тон, нямам предвид себе си, а партията си! Г-н Василев – имаше неточности в изказването Ви. Никое НС досега не е образувало мнозинство за избор на председател. След това започваха консултациите за кабинет. Трябва да стартира тази институция, няма нищо политическо в това, а има държавническо. Никой не е предполагал, че НС ще се самоблокира. Това е абсурд, което се случва! Никой не е обещавал, че ще блокира работата на НС в първия работен ден. Затова е приета традицията за излъчване на председател на първата политическа сила, бяха думите на Цонев, основно насочени към Василев.

Кирил Петков отговори на Цонев, че ПП ще спазва предизборните си обещания и че ще решават проблемите на хората.

„Няма да им безпринципна диалогичност и сделки под масата и заговорничество“.

Петков призова ГЕРБ да направят стъпка встрани с кандидата си за председател.

Цонев се обърна към Петков: „В какъв ЕС се кълнете?! Тук има партии, които са причини да са НАТО и ЕС. Промяната има две посоки – към добро и лошо. Ще ви обясня в следващото заседание каква беше вашата промяна“.

Цончо Ганев обяви, че Възраждане номинира Петър Петров отново.

От БСП потвърдиха номинацията за Вигенин.

Карадайъ заяви, че съгласието на партиите се изразява само в собствената им правота. Уроците не са научени, повтори лидерът на ДПС, което спомена и в речта си.

ДПС излъчиха като кандидат за председател – Йордан Цонев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//