Изборните промени отказали 1 млн. души да гласуват

Снимка: Infomreja.bg

На местните избори между 2015-2019 г. падането на избирателите е с 208 000 души

Експертът по изборно гласуване Стоил Стоилов посочи, че всички изборни промени, които са направени в последните години, са довели до намаляване на броя на избирателите с 1 млн. души. На местните избори между 2015-2019 г. падането на избирателите е с 208 000 души, отчете Стоилов в студиото на БиТиВи.

Това се дължи на систематично насаждане на недоверие в изборния процес от партиите, които като органи сертифицират изборния процес. Всичко това обслужва партиите, които в Народното събрание, изтъкна Стоилов.

Според него в изборите най-важното усещане е усещането за доверие. Машините за гласуване не вдигнаха доверието в изборния процес и подобен разговор се води във всички държави, даде пример Стоилов.

От своя страна бившият заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева заяви, че всички промени в изборния процес се правят, без да има анализ на онова, което до момента не е работило. Не може всичко да се слага върху машините, посочи Дечева и добави, че депутатите се опитват да превърнат машините за гласуване в едни скъпи принтери.

Освен това, тя вижда и реанимация на хартиената коалиция, която в един момент направи от машините за гласуване едни принтери с много лоши резултати в доверие. В момента се реорганизират в нова коалиция на страха. Без доказателства Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства за машинното гласуване, която няма избран председател, показва съмнения за машинното гласуване, посочи Дечева.

Според нея всички тези димни завеси от миналото, че се иска мажоритарна изборна система, в момента трябва да паднат, защото хората, които се борели за мажоритарен вот при най-сложната възможна технология, ни занимават с нещо, което не би трябвало да бъде предмет на сегашния момент.

Трябва да се научим да търсим политическа отговорност от депутатите, които хвърлят обвинения, които никога не подкрепят с доказателства, за да може като са казали нещо невярно, да се извинят, настоя Дечева.

Тя призова хората да гласуват на местните избори.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK