Не трябва да има притеснения, че изборите ще бъдат непрозрачни, несигурни и нечестни.

Това заяви служебният министър на електронното управление Георги Тодоров пред БНР, след като в сряда зам.-министърът Благовест Кирилов бе освободен от поста си в МЕУ по собствено желание, а от БСП заявиха, че според твърдения на Кирилов членове на Ръководството на "Информационно обслужване" са били незначени неправомерно. От партията съзряха в случая сериозна заплаха за нормалното провеждане на предстоящите избори и обявиха, че ще сезират главния прокурор Иван Гешев за евентуална готвена подмяна на вота.

"Не виждам и капка съмнение, което да прозира по отношение на несигурността или непрозрачността на действията ни", коментира Тодоров.

По думите му конкурсът за избор на номинации за независими членове на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" е проведен по изискванията в Закона за публичните предприятия от независим орган, който е предложил пет номинации и след анализ на концепциите на кандидатите е преценено кой от тях се е справил най-добре.

Георги Тодоров също увери, че администрацията ще се справи с видеонаблюдението на изборите.

Секциите в страната са близо 12 000, над 40% от тях се намират извън учебни заведения. Проведени са експертни срещи с доставчици на интернет и телекомите, обясни той, като допълни, че има и места без интернет покритие.

"Едно техническо устройство ще може да осигури и звук, и картина по отношение на действията и правилното преброяване и отчитане на всеки подаден вот", посочи още Тодоров.

"Ще ни стигне времето. Ще изпълним закона, така че след приключване на изборния ден ще могат гражданите и всеки заинтересован от този процес да наблюдават работата на съответната СИК", увери той.

Министърът на електронното управление каза още, че "няма да има безсънни нощи за всички тези членове на секционни избирателни комисии".

Той каза също, че се предприемат и превантивни мерки срещу хакерски атаки. "Така че всичко да мине възможно най-безшумно, да няма засегнати сайтове или злоумишлени действия", добави Георги Тодоров.