Избори в Сърбия във време на глобални конфликти

Снимка: БГНЕС

Сърбия има около 6,5 милиона избиратели, а избирателният праг е 3 процента.

По обществената телевизия в сряда сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия ще отиде на избори във време на глобални войни и конфликти, "когато е необходимо всички да бъдем обединени в борбата за защита на жизнените, национални и държавни интереси на Сърбия“.  "Живеем в тежки времена. Много е важно Сърбия да запази мира и стабилността", заяви Вучич.

Вучич свика вчера предсрочни парламентарни избори за 17 декември, а местни избори ще се проведат в Белград и още 64 града и общини. Преди това той подписа решение за разпускане на избрания на 3 април 2022 г. парламент.

Изборите ще се проведат, тъй като сме подложени на много натиск поради "позицията по Косово и Метохия", както и по други регионални и глобални въпроси, каза той и добави, че най-важното е, че Сърбия трябва да запази мира, стабилността и вътрешното сближаване. Сърбия трябва да покаже своята демократичност и кампанията е възможност да се представят по демократичен и цивилизован начин различни идеи и програми, които няма да застрашат жизненоважни национални интереси, каза Вучич.

Изборите идват на фона на застой в диалога с Косово и ново напрежение след въоръжен сблъсък в Северно Косово, при който бяха убити един косовски полицай и трима сръбски паравоенни, както и след вълна от протести срещу насилието, предизвикана от масови убийства в белградско училище и села край Младеновац през май, отбелязва Хина.

Скупщината, в която Сръбската прогресивна партия на Вучич и нейните коалиционни партньори имат мнозинство, беше избрана през април 2022 г. Предсрочните избори са обичайни в Сърбия от 2012 г., когато Сръбската прогресивна партия дойде на власт. Вучич е водещият политик в Сърбия, който контролира повечето електронни и печатни медии, коментира хърватската агенция. Опозицията се състои от малки партии и коалиции. Единият блок нарича себе си проевропейски и обединява центристки и лявоцентристки партии, както и граждански движения, сдружения и инициативи. Те организираха протестите срещу насилието и наскоро подписаха Споразумението за победа, като обявиха, че ще се явят заедно на изборите.

Дясната опозиция се обявява за суверенистка и патриотична и принципно подкрепя Споразумението за победа, но ще се яви на изборите в два блока. Тези три опозиционни блока ще се състезават срещу управляващата коалиция, включваща Сръбската прогресивна партия, социалистите и няколко малки партии, включително пенсионерски. Опозицията очаква победа в Белград заради множеството скандали с градските власти и кмета.

Сърбия има около 6,5 милиона избиратели, а избирателният праг е 3 процента. 

Според политолога Бобан Стоянович изглежда, че тези избори ще бъдат малко по-несигурни от предишните поради външни фактори, които намалиха рейтинга на управляващата Сръбска прогресивна партия, като инфлацията и въпроса за френско-германското споразумение за Косово. Стоянович казва, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е заявила, че Вучич се е съгласил в Охрид да признае де факто Косово, съобщи телевизия Ен1.

"Повярвайте ми, няма нито един гласоподавател на Сръбската прогресивна партия, който да каже, че Вучич трябва да приеме фактическата независимост на Косово“, каза той. Затова изборите са по-несигурни, а "не защото правителството отвори медиите или остави хората да гласуват свободно", посочи политологът.

Коментирайки призива на Вучич за цивилизована кампания, Стоянович заяви, че проправителствената телевизия Пинк е показала каква ще бъде кампанията, като е излъчила "скандален“ видеоклип срещу опозицията и "Сърбия срещу насилието“ 15 секунди след обръщението на президента. Запитан за това, че Сръбската прогресивна партия ще участва на местните избори със Сръбската радикална партия, Стоянович напомни, че радикалите са спечелили 14 000 гласа в Белград миналата година и че това е борба за всеки мандат. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK