Иво Христов: ЕК превърна мониторинга в инструмент за порочна политическа подкрепа

Иво Христов, снимка: MEP Press

"Надеждите на българите за установяване на законност и справедливост с европейско съдействие останаха несбъднати"

"Повече от десетилетия българското правосъдие е обект на мониторинг. С него моите сънародници свързваха надеждите си за установяване на законност и справедливост. Днес тези надежди са мъртви."

Това заяви по време на изказването си в пленарна зала в Страсбург в понеделник вечер Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. 

"Аморфните формулировки на докладите и безволевите им препоръки не породиха оздравителен ефект", смята българският евродепутат. 

В речта си Христов каза още: "Механизмът за сътрудничество и проверка доказа своята неефективност, а проблемите в правосъдието се задълбочиха."

"Предстои да бъде огласен новият мониторингов доклад. Нямам съмнение, че той ще бъде пореден подарък за правителството в навечерието на местните избори в България. През изминалите години Европейската комисия не просто обезсмисли мониторинга, а го превърна в инструмент за политическа намеса и порочна подкрепа на свои фаворити в София. Това дискредитира самата европейска идея в очите на българските граждани. Свидетелство за разочарованието им е и ниската активност на последните избори за Европейски парламент. 

В заключение бих искал да кажа, че провалът на Механизма за сътрудничество и проверка, който ще ни бъде представен като успех, не може да заблуди българите, чиито очаквания за законност и справедливост с европейко съдействие останаха несбъднати."

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK