Иво Атанасов е новият член на СЕМ

Иво Атанасов, снимка: infomreja.bg, архив

Парламентът избра дългогодишния депутат и бивш съветник на предишния президент Георги Първанов по комуникацията Иво Атанасов за член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание.

Предложеният от зам.-председателя на парламента Мая Манолова, председателя на образователната комисия Ваня Добрева и издателя на в. "Дума" Николай Малинов кандидат беше избран със 102 гласа "за", без "против" и 4 "въздържал се". За другия кандидат Радомир Чолаков гласуваха 8 депутати, 6 бяха "против" и 75 "въздържал се".

Иво Атанасов ще замени в СЕМ София Владимирова, чийто мандат изтече през юли 2012 г. Новите управляващи се забързаха с попълването на квотата си в СЕМ заради предстоящия избор на генерален директор на БНТ на 26 юли.

В проточилата се неочаквано дълго дискусия по двете номинации за член на СЕМ, внесени все от депутати от БСП - на Иво Атанасов и на Радомир Чолаков, основният спор беше за това дали представителят на парламента в регулатора трябва да бъде партиен член, какъвто е Атанасов. Повечето мнения обаче бяха в негова подкрепа.

Дебати предизвика и призивът за гласуване "по съвест" на единия от шестимата вносители на кандидатурата на Чолаков - Мартин Захариев.

Мая Манолова каза в тази връзка, че е внесла номинацията на Атанасов "по съвест" и ще гласува за него по съвест. Давам си сметка, че в момента всяко назначение и избор се следи под лупа от българските граждани и нямаше да си позволя да го предложа, ако имах съмнения в неговата честност, почтеност, принципи и компетентност, каза тя. Посочи, че често с Атанасов (двамата са от Кюстендил)  са били на различни мнения, спорили сме ожесточено, но никога не съм се съмнявала в неговата искреност.

През последните дни ми се обадиха много хора от медийната гилдия - всичките, за да ме поздравят за номинацията на Иво Атанасов, каза Манолова. И заключи, че неговата кандидатура не среща негативизъм в медийните среди. Безспорен е авторитетът на организацията на БСП в Кюстендил, но Иво Атанасов отдавна е надхвърлил местната значимост, той е национално лице, каза още Манолова по повод намеците за "провинциализъм".

Мартин Захариев пък констатира, че липсата на ГЕРБ в днешния дебат и въобще в пленарната зала е оставила "един горчив вкус в мен". Докарахме се в степен, в която "Коалиция за България" стана опозиция сама на себе си, каза още той.

Преди това Захариев посочи, че с днешния си избор предстои парламентът да формира становището си по много важни въпроси за медийната регулация. Гласуването днес ще покаже накъде ще върви медийната реформа в страната. В класацията за свободата на словото в света България е на 87 място, обясни Захариев.

Иво Атанасов, който изслуша цялата дискусия в пленарната зала, докато другият кандидат Чолаков предпочете кулоарите на парламента, заяви в края й, че и двамата са били в политиката не мажоритарно избрани, а от листата на партии - Атанасов депутат от ляво, а Чолаков общински съветник в София от дясно. Не е забранено членовете на СЕМ да членуват в партия, а да са в ръководствата на партиите, и то на изборна длъжност, каза Атанасов. Според него гаранцията за независимостта на членовете на СЕМ е в това, че веднъж избрани, не могат да бъдат оттеглени чрез ротация на членовете на СЕМ.

Всички досегашни мнозинства са променяли персоналния състав на СЕМ - било като сменят името или като променят бройката на членовете, за да си гарантират медиен уют, каза Атанасов. Добави, че има само едно изключение - през 2005 г., когато като шеф на медийната комисия е поел ангажимент формулата за ротация в СЕМ да работи, за да се гарантира неговата независимост.

 

Иво Атанасов, снимка: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Петър00:13 - 18.07.2013
Защо го държаха във фризера Иво. Губите господа и дами от БСП, че свестни хора като Атанасов ги изолирахте.
12314:56 - 17.07.2013
Бог да убие комунистите! Проклинам ви!
Петрова14:30 - 17.07.2013
Страхотен човек, БСП само губи от това, че го държи настрани.
hrisi14:22 - 17.07.2013
БРАВО! УСПЕХ НА ИВО АТАНАСОВ!

FACEBOOK