Ивайло Калфин: Президентът не бива да е кукла на конци

Ивайло Калфин поднася цветя на гроба на Николай Добрев, снимки: БСП и infomreja.bg

„Президентът трябва да поставя важните за страната въпроси, а не да бъде кукла на конци”, заяви Ивайло Калфин при посещението си в Гоце Делчев. „Който и да бъде кандидатът, той ще е целофанена опаковка на политиката на ГЕРБ, добави той. Евродепутатът изтъкна, че в момента ГЕРБ не желаят никакъв диалог, но това не може да бъде причина да искат и президентската институция, за да затворят устата на онези, които не мислят като тях. Калфин обясни, че в сегашната конституция президентът има възможност да поставя важни за страната въпроси и да потърси националното съгласие по тях.

„Така си представям президентската институция - да се формулират най-важните за хората теми и да се търси съгласие по тях за следващите 10-15 години-това са здравеопазване, образование, доходи и работни места. Ако ГЕРБ кажат, че тези въпроси не ги интересуват, това ще бъде политическо самоубийство за тях в следващите две години", убеден е Ивайло Калфин.

Според него държавният глава трябва да предизвика дискусия между политическите сили, за да се стигне до задаване на посоката, в която се движи България, а националните приоритети да не се подменят от всяко ново правителство. „Хората се интересуват от незабавни мерки. Нека се погледнем отстрани и видим къде стои страната ни спрямо останалите в ЕС и къде искаме да бъдем след едно десетилетие”, заяви Калфин.

Евродепутатът пристигна в Гоце Делчев, придружен от народния представител от Коалиция за България Корнелия Нинова. С поднасяне на цветя на гроба на Николай Добрев започна визитата му в града. Заедно с депутатката, кмета на Гоце Делчев Владимир Москов и активисти на младежкото обединение на БСП, той се поклони пред паметната плоча на бившия министър на вътрешните работи.  

Вместо в клуба на БСП, както бе предвидено по програма, Ивайло Калфин предпочете да се срещне с медиите в неформална обстановка - в местно заведение. Начинът, по който държавата се отнася към гражданите си, бюджетната политика, финансовата криза, безработицата сред младите хора, проблемите в здравеопазването и обезлюдяването на региона, бяха част от зададените въпроси към Калфин.

"Бюджетната политика на управляващите дискриминира гражданите, което се отнася и за община Гоце Делчев. 32 000 жители са оставени със 17 милиона лева бюджет. В момента фалират общински болници, заради прословутата здравна реформа, която не дава никакви резултати до този момент. В последните години се превърнахме в страна на пълна политическа конфронтация, оказва се натиск върху институции и фирми за сметка на елементарен популизъм. Досега в държавата ни не е имало такъв страх", коментира на пресконференцията Ивайло Калфин.

 

КОМЕНТАРИ

народа14:53 - 10.09.2011
Без да си в изпълнителната власт, не можеш нищо да обещаваш!
Нона10:36 - 26.08.2011
Ех този кумоняга се е престарал в Гоцето, че то много чалъми са били. Няма що, но хората ни са интелигентни /вярвам го/и октомври ще направят правилни избор- ГЕРБ и само Герб!
еха18:35 - 24.08.2011
Ама работа отворихте на в-к Градът ще има да си копват мматериали и снимки
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK