ЮЗУ "Неофит Рилски" няма да намалява таксите

Проф. Иван Мирчев - ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски", снимка: infomreja.bg

Югозападният университет "Неофит Рилски" няма на намалява таксите за обучение на бакалаври, магистри и докторанти за учебната 2014/2015 година, съобщиха от пресцентъра на благоевградския ВУЗ.

Така размерът на студентските такси във всички специалности и професионални направления остава непроменен.

Запазват се и досегашните такси за обучение и кандидатстване, въпреки че законопроект за изменение на Закона за висшето образование предвижда тарифите в университетите да намалеят от следващата година.

Идеята на вносителите на предложението - лидерът на БСП Сергей Станишев и група депутати от левицата, е максималният размер на университетските такси да се намали до 30 % от издръжката на година, която държавата плаща за един студент.

В момента ректорите имат право да увеличават таксите до 2/3 от тази сума, като това им бе разрешено по време на предишното правителство. Според вносителите това е довело до ограничаване достъпа до висше образование на студенти от социално слаби семейства.

В ЮЗУ таксите варират от 410 до 720 лева на година. Най-евтино излиза обучението по педагогическите специалности, а най-скъпоплатени са специалностите от профил "Изкуства".

Единственото намаление, което се предвижда в ЮЗУ, се отнася за докторантските програми във Факултета по изкуствата - "Изобразително изкуство", "Музикално и танцово изкуство" и "Театрално и филмово изкуство".

В момента всяка една от тях струва по 2 500 лева. Предложението е за родевно обучение занапред докторантите да плащат 1800 лева, а задочниците - 1400.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//