ЮЗУ бе домакин на Международния семинар „Три култури, три религии”

снимки: ЮЗУ

На 22 и 23 юни ЮЗУ„Неофит Рилски“ беше домакин на XVII сесия на Международния академичен семинар „Три култури, три религии”.

Форумът е с голяма научна традиция. Неговото начало е положено през 1998 г. Той се провежда ежегодно в някоя от средиземноморските страни. Всяка сесия се посвещава на нова тема в рамките на общата тема на семинара. За първи път този форум се организира в страна, която не принадлежи към средиземноморския регион. От три години проф. Л. Копринаров е член на научното ръководство на семинара.

Темата на форума в Благоевград беше „Imago Templi” /Образът на храма/. Участваха учени от университети в Испания, Италия, Гърция, Литва, Перу и България. Сред тях беше проф. Хасинто Чоса, който е създател на семинара, както и проф. Маурицио Пагано, един от най-авторитетните европейски изследователи на философия на религията. Във форума изнесоха доклади четирима преподаватели от ЮЗУ – проф. Л. Копринаров, проф. В. Марков, доц. А. Николова и доц. К. Лозев.

Докладите третираха темата в три перспективи. В някои от тях преобладаваше онтологическият и епистемологическият подход към анализа на сакралното място. В друга група доклади храмът се разглеждаше в историческа и феноменологическа перспектива. Трета група докладчици анализираха интерпретациите на храма във философията на Хегел, Соловьов, Агамбен, Левинас.

Участниците в семинара се срещнаха с проф. д-р Добринка Георгиева, директор на отдел „Международно сътрудничество и конкурси” на ЮЗУ. В състоялия се разговор бяха разменени идеи за установяване на трайни научни контакти между ЮЗУ и университетите, които бяха представени на този форум. Участниците в семинара посетиха църквата в Дебърско, Рилския манастир, както и храмовете на различни религии в София.

Форумът беше организиран от Центъра за изследване и разпространение на политически и философски идеи при Философския факултет на ЮЗУ.

 

снимки: ЮЗУ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//