ЮЗДП възстанови три баража в ДГС "Първомай"

Снимки: ЮЗДП

Трите баража са в поройни водосбори на територията на стопанството

Приключи основният ремонт на нови 3 баража в поройни водосбори в района на „ДГС Първомай”, защитаващи горските територии от ерозия и населените места от наводнения. Съоръженията, които донеотдавна бяха в изключително лошо състояние и с нарушена цялост, вече са с ново стоманобетоново покритие, изградени ново радие и контрабараж, като е осигурена защита срещу подкопаване на стените.

Два от баражите са на Рибнишка река, известна с честите си поройни прииждания. Възстановяването им предпазва новоизградения мост за селата Мендово и Долна Рибница, разрушен през 2000 г. от придошлите й води. Мостът е и единствената връзка за жителите на населените места. Основно ремонтиран е и третият бараж в поройния водосбор „Дълбоки дол”. Така те отново могат да изпълняват защитните си функции, като укротяват водите при поройни дъждове.

След извършените през 2016-2017 г. ремонти на 3 баража в „ДГС Благоевград” – криволинеен на р. Хърсовска и два на р. Марулевска, това са поредните проекти с изцяло обществена полза, финансирани от Югозападното държавно предприятие със средства от фонд „Инвестиции в горите”.

Възстановяването на новите три баража се извършва за първи път от изграждането им преди повече от 40 години. В ход е проектиране и предстои строителство на нов криволинеен бараж в землището на с. Долна Рибница, на територията на „ДГС Първомай”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK