ЮЗДП: Няма недостиг на дървесина, има излишък!

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви на пресконференция директорът на ЮЗДП

Няма недостиг на дървесина, нека всички да бъдат спокойни!

Това заяви на пресконференция директорът на ЮЗДП – инж. Валентин Чамбов.

Сред наболелите проблеми Чамбов определи, че 2023 г. е трудна за реализацията на дървесина. През 2022 г. ЮЗДП е имало трудности със снабдяването с дървесина, а сега – има излишък въпреки занижените цени и има трудност за реализиране и към преработвателите и към местното население.

Чамбов каза, че ЮЗДП би могло в колаборация с бранша да поправи този проблем.

Миналата година имаше огромно търсене на дърва за огрев, недостиг и повишени цени, а сега няма желаещи и се стига до излишък и залежаване на дървесина, каза Чамбов.

Той обяви, че през 2023 г. цените на дървесината ще се запазят като през 2022.

Чамбов каза, че за 25 години в системата на горите не е виждал подобна нереализация на дървесина през две поредни години.

Директорът коментира, че цените на дървесината в страната е почти равен на вносната такава, която е отежнена и от цените на транспорта.

Остава обаче проблемът с наемането на работници за добив на дървесина, тъй като надникът е 40 лв., което е крайно непривлекателен за младите хора.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА дали са предприети мерки за предстоящите местни избори, ккогато недобросъвестни кандидати обещават дърва за огрев, Чамбов каза:

Ще бъдем безкомпромисни към подобен тип политическо заиграване.

Чамбов вече е провел и среща с директора на ОДМВР – Благоевград, както и директорите на ДГС-тата в областта, които ще следят зорко за „обещаване на дърва за глас“.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK