ЮНИ – порой от събития!

Снимка: Infomreja.bg

Вижте по-важните събития през месеца

Дъжд удави имането на хората от Северозапада. Порой от събития се изсипа в парламента и на международната сцена.

Кабинетът „Денков – Габриел“

На 2 юни заедно със сирените за Ботев на крака станаха и героите, „борещи се за благото на България“, а именно ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Двете коалиционни формации си стиснаха ръцете за правителство, но и от двете страни илюзия за безоблачни дни нямаше. Денков заяви, че доверие на политическите партньори няма и въпреки това на 5 юни Денков връчи папката с изпълнен мандат на президента, който я прие „с отвращение“.  И така – на следващия ден 132-ма депутати дадоха своя глас „за“ правителството на ротация. А Петков призова от трибуната да се гордеем с изтеклите български мозъци в „Сицилиевата долина“. На 12 юни обаче кабинетът освен че остана без заместник-министри, а получи и оставките на всички областни управители. До края на юни такива не бяха назначени, а поставянето на зам.-министри продължи през целия месец.

Проблем през юни за ротационния кабинет бе още и изборът на еврокомисар. Виолета Лорер бе „неприемлива“ кандидатура, затова мъжът ѝ – Даниел бе предложен от ПП, а ГЕРБ предложиха Илияна Иванова. ЕК да си избира.

Връщането на Румен Спецов в НАП също леко разпали страстите.

В края на месеца обаче двете най-големи и обединени политически сили преминаха от диалог към скандал. ГЕРБ обвиниха ПП, че си слагат техни хора по агенции, институции и регулатори, а ПП заявиха, че ГЕРБ играят с Възраждане и ДПС, образувайки „плаващи мнозинства“. Така – Петков постави 7 условия на ГЕРБ, за да продължат да съществуват като кабинет, или Петков ще поиска оставка на собственото си правителство. ГЕРБ пък се събраха в Търново и си поговориха за местните избори, както и за условията. Борисов поиска от ПП да сключат коалиционно споразумение.

Главният прокурор и новият главен

На 7 юни Гешев продължи да иска имунитетите на депутати от 49 НС. На следващия ден ВСС заседава 14 часа и не освободи главния прокурор, той пък бе подготвил изявление по БНТ, но го отложи и излетя за Страсбург, за да разкаже на евродепутатите за магариите на нашенците. Спести им доста, дори всичко. На 12 юни ВСС каза „чао“ на Гешев. Първоначално той поиска да остане прокурор, отказа се по-късно и от тази си мечта. Сега е обикновен български гражданин, който – според Борисов, подготвя политически проект.

От своя страна магистратите сложиха на стола на Гешев – Сарафов, обаче на правосъдния министър тая идея не му се понрави и пожела преразглеждане на това решение. От ПП-ДБ пожелаха към фигурата на главния прокурор да бъде изцяло премахната. Има прокурор – има проблем, няма прокурор… няма и проблеми.

След като Гешев опразни бюрото си, Кирил Петков си даде имунитета. Борисов пък не го, не даде и кръв за ДНК на властите да видят – има ли щерка в Испания или не.

Пеевски оглави комисията по Конституцията и всички предпазливо се дръпнаха от нея. На първо четене КПКОНПИ бе разделено на две. Радев пък наложи вето върху решението Следствието и Прокуратурата да се разведат.

Божков пък щеше да се връща пред „Кулата“, но не си дойде.

Темата с Бюджет 2023 продължава да стои на дневен ред.

Геле и Берлускони

Отидоха си!

Ангел Христов единият от двамата Братя Галеви си отиде тихо в имението му в Ресилово, докато Интерпол се чудеше къде е. Шумно стана 4-дневното изчакване да бъде погребан и останаха въпросите – как така той е бил тук, откога, защо и т.н.

А Силвио пие вино на някой облак.

РСМ

Пребиха председател на културен клуб в съседката ни. Имал българско съзнание. Дойде да се лекува у нас, после си отиде у тях. Медиите нямаха време покрай Гешев, Радев, Борисов, Сарафов да обърнат внимание.

На международната сцена

Руснаците гръмнаха стената на язовир в Украйна, чиято вода помете всичко. В разгара на летния сезон МОСВ ни успокои, че Черното ни море е чисто и хиляди пъти надвишената норма на замърсяване на водите в Украйна няма да стигне до нас. Къпете се спокойно и често!

И най-най-най-важната новина. За ден частната армия на „Вагнер“ се обърна срещу Путин и стигна на 200 км от Москва. Лукашенко разговаря с Пригожин и му даде подслон в Беларус.

Русия не е това, което беше.

Обратно у нас

В столицата се проведе София Прайд и Поход на традиционното българско семейство докато на Роженските поляни копаеха дупка за издигането на 111-метров пилон, на който да увисне българското знаме.

А в края на месеца Дянков нарече „възрожденците“ „неонацисти“, те пък го обиждаха на „американец“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//