Южноамерикански лидери се събират на среща за опазване на Амазония

Снимка: pexels

Домакин на срещата е Бразилия

Южноамерикански лидери се срещат днес в Белем, Бразилия, за да обсъдят как да опазят Амазония – най-голямата екваториална гора в света, предаде ДПА.

Организацията на договора за сътрудничество в Амазония събира за двудневна среща лидери от Боливия, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Гвиана, Перу, Суринам и Венецуела. Приоритет ще бъде достигането до споразумение за обща позиция за наближаващата Конференция на ООН за изменението на климата (КОП-28). Тя ще започне в края на ноември в Дубай – домакин, който беше разкритикуван заради спорните си ангажименти, свързани с климата.

Амазонската джунгла има възможност да поеме огромно количество въглероден диоксид, което е от решаващо значение в борбата срещу изменението на климата. 

Домакинът на срещата Бразилия има най-голяма отговорност в грижите за Амазония, тъй като 60% от горите се намират на нейна територия. Откакто по-рано тази година президентът Луиз Инасио Лула да Силва пое властта, той направи сериозни обещания до 2030 г. да сведе обезлесяването на Амазония до нулата. До голяма степен Лула спазва обещанието си, като инициира мащабни наказателни мерки срещу дървосекачи, фермери и незаконни златотърсачи. 

Мерките вече показват резултат: през юли обезлесяването в Бразилия е с 66% по-ниско в сравнение със същия месец през миналата година, сочат предварителни данни.

Други страни с интереси в региона, като например Германия, също изпращат свои представители на срещата. Германия и Норвегия са сред страните с най-голям принос в Амазонския фонд – финансов механизъм, който помага за поддържането на горите в Амазония.

"Амазония е зеленият бял дроб на целия регион. Той крие невъобразимо богатство от биоразнообразие и е дом на коренни общности с огромно културно разнообразие", каза Нилс Анен от германското министерство на икономическото сътрудничество и развитие.

"Амазония ни е необходима за опазване на климата, околната среда и биоразнообразието в световен мащаб. Не можем да се справим без Амазония", допълни той. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK