ИТН: Кирил Петков не бива да оглавява Комисията по европейски въпроси

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов прочете декларация от трибуната в НС

"Лицето Кирил Петков не бива и е негодно да оглавява комисията по европейски въпроси", заяви в декларация от името на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, председател на групата, пише БТА.

Йорданов коментира действия на председателя на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната Кирил Петков, който определил трима представители на „Продължаваме промяната - Демократична България“ за КОСАК - форума за сътрудничество между комитетите (комисиите) по европейските въпроси на националните парламенти на държавите членки на Европейския съюз.

Йорданов коментира, че с учудване са забелязали, че в делегацията за форума, който ще се състои на 24 ноември, не са включени представители на ИТН "по лично решение на председателя Кирил Петков". На поисканото му обяснение за това негово действие, той отговори, че ако дойдат представители на "Възраждане", те щели да дадат "грешен опит за ориентацията на България в този формат". "За ИТН не казва нищо, но по подразбиране включва и нас в партиите, даващи грешен облик на България. Интересно ми е лицето Кирил Петков може ли да даде един пример, в който партия ИТН да е саботирала или подлагала на съмнение европейското бъдеще на България", каза Йорданов.

В декларацията се подчертава значението на форума. Смятаме, че с изолацията на две парламентарно представени партии се отнема правото на българските избиратели за адекватно участие в парламентарния контрол за работата на Европейската комисия, а заемането от ПП-ДБ на три от шестте бройки общо в делегацията е в противоречие с принципа на пропорционалност, и то за толкова важен за ЕС форум, каза Йорданов. 

По думите му Кирил Петков заявявал, че това е негово лично решение и щял да ротира опозиционните партии. Изолирането чрез административни прийоми на опозиционни депутати от международна дейност е грубо нарушение на правото на представителство на съществена част от българското общество, посочи Йорданов. 

Той определи действията на Петков като грубо нарушение на правилата и напомни на председателя, че неговата роля е единствено и само на председател и никой не му е дал права на "ограничител, забранител, ротатор", и още по-малко ролята на крайна инстанция на волята на целия парламент. 

България се намира пред сложни и значими решения на ЕС със съществени за страната ни последствия, отбеляза Тошко Йорданов и заяви към Кирил Петков, че в ЕС членува цяла България, а не само той. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK