ИТН и Възраждане вдигнаха мерника на промените в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Йорданов подчерта, че третата опозиционна партия в 49-ото НС, БСП, не се е присъединила към инициативата

Има такъв народ и Възраждане ще атакуват промените в Конституцията в КС. Това заяви в ефира на БиТиВи заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов.

Той уточни, че юридическите екипи на двете партии пишат мотивите и жалбата ще бъде внесена утре. Йорданов подчерта, че третата опозиционна партия в 49-ото НС, БСП, не се е присъединила към инициативата.

По думите му промените в Конституцията не са добре обмислени. Според него дори част от текстовете са противоконституционни. Той критикува остро орязването на правомощията на президента. Йорданов посочи, че с промените държавният глава е поставен в позицията на обслужващ персонал.

Той даде пример със списъкът с лица, от които президента може да избере служебен премиер. Зам.-председателят на ИТН поясни, че всичките в списъка се назначават от парламента. По думите му така се отваря врата правителство, което е загубило доверие да продължи да управлява.

Промените в Основният закон олицетворяват желанието на едни хора да останат на власт, ако бъдат свалени и да проведат следващите избори, смята той.

По отношение на Шенген Йорданов бе категоричен, че властта лъже. Той изтъкна, че България е подписала анекс към договора с Австрия, с който страната ни се задължава да приеме без ограничение мигранти от Сирия и Афганистан. Депутатът критикува и липсата на дата за влизане в Шенген и по суша. Той подчерта, че темата ще се отвори след 2024 г. и то в зависимост от това дали сме изпълнили условията, поставени от Австрия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//