Искаме от ЕК реални мерки в защита на фермерите

Снимка: Infomreja.bg

На фона на протестите в Германия, от българска страна също има реакция

Министрите на земеделието на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия подписаха писмо за износа на селскостопански продукти от Украйна до заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски.

В писмото се посочва, че в резултат на увеличения внос от Украйна, производителите в държавите членки на предна линия продължават да срещат трудности при реализацията на своите продукти на традиционните си експортни пазари, където те биват заменени от евтини украински селскостопански продукти.

Петте държави излагат подробно данни за проблема, свързан със загубата на пазари на фермерите.

Смятаме, че е необходимо Комисията да въведе такива мерки, които защитават пазарите на държавите членки на предна линия и в същото време им предоставя възможността да използват своя експортен потенциал. Една възможност би било да се въведат тарифни квоти за повечето чувствителни земеделски продукти в рамките на преговорите за удължаване на ATM Регламента /Автономни тарифни мерки/.

За продуктите, които е невъзможно да се въведат отново тарифни квоти следва да бъде намерено различно решение за адресиране на проблема с нарастващия внос от Украйна, се казва още в писмото.

Междувременно германските фермери отново протестират. В Берлин се провежда голяма демонстрация срещу плановете на правителството да намали субсидиите и да отмени някои данъчни облекчения за земеделските стопани. В германската столица пристигнаха около 10 000 души и над 5 хиляди единици селскостопанска техника.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK