Иранският президент призова мюсюлманските страни да се "координират" срещу Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Той е осъдил "продължаващия геноцид над палестинците"

Иранският президент Ебрахим Раиси призова мюсюлманските и арабските страни да се "координират", за да "спрат престъпленията на Израел" срещу Газа, съобщи президентството, цитирано от Франс прес.

"Днес всички мюсюлмански и арабски страни и всички свободни народи на земята трябва да се обединят и да се координират, за да спрат престъпленията на ционисткия режим срещу потиснатата палестинска нация", заявил е президентът снощи в телефонен разговор със сирийския си колега Башар Асад, показва изявлението.

"На тази основа Ислямска република Иран ще се опита да установи тази координация възможно най-бързо, като се свърже с лидерите на мюсюлманските държави", добавя Раиси.

Иранският президент е разговарял и със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, съобщават саудитските и иранските държавни медии.

В разговора с Асад Раиси е заявил, че "в разрез с всички международни договори" израелците "обсаждат Газа и лишават потиснатите жители от вода, електричество, лекарства и гориво".  Той е осъдил "продължаващия геноцид над палестинците", добавя президентството.

От своя страна президентът Асад е подчертал "необходимостта от бързи действия" от страна на арабските и мюсюлманските държави "за защита на палестинския народ" и "спиране на израелските набези, насочени срещу жените и децата на Газа", съобщи сирийската държавна телевизия.

Иран беше една от първите страни, приветствали смъртоносното нападение, извършено в събота от ислямисткото движение "Хамас" срещу Израел. Техеран е открит съюзник на "Хамас" от години.

Във вторник иранският лидер аятолах Али Хаменей отрече страната му да е замесена в случилото се, припомня АФП. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK