Иран изведе в орбита сателит в рамките на критикувана от Запада програма

Снимка: Pixabay

Това стана, след като Иран и Пакистан си размениха въздушни удари

Иран съобщи днес, че е извършил успешно изстрелване на сателит в най-високата орбита досега, предаде Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това е най-новата стъпка от програма, за която Западът има опасения, че спомага за подобряване на балистичните ракети на Техеран.

Новината се огласява в момент на изострено напрежение в Близкия изток във връзка с продължаващата война на Израел срещу палестинското радикално движение "Хамас" в Ивицата Газа и броени дни, след като Иран и Пакистан си размениха въздушни удари.

Спътникът "Сорая" е изведен в орбита на 750 км над земната повърхност с помощта на тристепенна ракета, съобщи държавната информационна агенция ИРНА.

За момента не се посочва каква е задачата на сателита.

Изстрелването е част от космическата програма на иранските Гвардейци на Революцията (подразделение на въоръжените сили  на страната - бел. ред.) наред с гражданската космическа програма на Иран, се казва в съобщението.

За момента няма потвърждение от независим източник, че Иран е извел успешно сателита в орбита.

САЩ вече заявиха, че изстрелването на спътници от Иран противоречи на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, и призоваха Техеран да не предприема никакви действия, свързани с балистични ракети, способни да носят ядрен заряд.

Санкциите на ООН във връзка с иранската ракетна програма изтекоха през октомври миналата година, припомня АП.

В оценката си за световните заплахи през 2023 г. американските разузнавателни служби подчертават, че разработването на ракети-носители за изстрелване на сателити "съкращава сроковете" за разработване на междуконтинентална балистична ракета от Иран, тъй като се използва сходна технология. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK