Инвестират над 1,2 млн. лв. в проучване и добив на подземни богатства в село Илинденци

Село Илинденци, снимка: Infomreja.bg

Инвестиции за близо 2 млн. лв. ще бъдат направени в проучване и добив на подземни богатства в три общини. Правителството одобри предоставянето на две концесии за добив на подземни богатства.

За срок от 35 години „Илинденски мрамор“ ООД ще добива скалнооблицовъчни материали – мрамори, от находище „Илинденци“ в землището на с. Илинденци, община Струмяни.

За този период се очаква постъпленията от концесионни плащания да надхвърлят 2,4 млн. лв., като половината от тях ще бъдат превеждани по сметките на община Струмяни. За обезпечаване на производствената дейност санданското дружество предвижда да инвестира над 1,2 млн. лв.

„Тайфун-БГ” ООД ще добива строителни материали – мергелни глини за строителна керамика, от находище „Александра” в община Търговище. Концесията се предоставя за срок от 20 години, като през този период концесионерът ще вложи 172 000 лв. в добива. Очакваните концесионни плащания ще надхвърлят 206 280 лева и ще постъпват по бюджета на община Търговище

В площ „Орлица“ на територията на община Кирково „Върба-Батанци“ АД ще търси и проучва възможностите за добив на метални полезни изкопаеми. Разрешението се предоставя за срок от три години, като за това време дружеството ще вложи минимум 527 000 лв. в търсещо-проучвателните дейности. Предвидените средства за опазване на околната среда и рекултивация са в размер на 25 500 лв.

„ПСТ Видин“ ЕООД е новият концесионер на находище „Ошане“, община Белоградчик, от което се добиват строителни материали – габродиабази. По искане на досегашния концесионер правителството одобри пълното прехвърляне на правата и задълженията по предоставена през 2004 г. концесия от „Видапътстрой“ АД на „ПСТ Видин“ ЕООД.

Преди седмица кабинетът одобри 25-годишна концесия за добив на мрамор на „Илинденци – Мрамор” АД, като кариерата отново се намира в землището на село Илинденци.

За този период дружеството ще инвестира близо 700 хил. лв., а очакваните концесионни плащания са за над 1,5 млн. лв. (без ДДС).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK