Инж. Венелин Трошанов: Ще работим за запазване на енергията и духа на ФК „Пирин“!

Снимка: ИК

„Аз и моят екип ще работим за привличане на европейски средства за изграждане на спортна инфраструктура“

Министерският съвет одобри /на 18.10.23 г./ Националната програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти. Ресурсът на програмата е в размер на 10 млн. лева, които ще послужат за реновиране на държавни и общински спортни обекти, както и за изграждането на нови.

Инвестициите в спортна инфраструктура са един от фокусите на европейското финансиране, включително през призмата на настоящата Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027, трябва да се използват всички налични финансови механизми и инструменти, за да се инвестира в спортна инфраструктура, предвид нейното тежко състояние и доказаната необходимост от мащабни инвестиции.

Това заяви независимият кандидат за кмет на община Благоевград - инж. Венелин Трошанов. Ето и останалата част от становището му по темата:

Какво ни дава спорта и на какво ни учи?

Участието в някакъв вид спорт учи децата на дисциплина, на лидерство и социализация, на правила, които трябва да се спазват. Спортът спомага за изграждане на самочувствието и увереността, мотивира децата да постигат успехи, да се борят, да уважават опонента! Освен че развива физически качества и способности, спортът изгражда преди всичко характер, изгражда личности, калява волята и психиката. Спортът възпитава в екипен дух и уважение към другия.

Аз и моят екип ще работим за привличане на европейски средства за изграждане на спортна инфраструктура, подобряване на условията за физическата (двигателната) активност на деца и младежи чрез подобряване на съществуващата спортна инфраструктура; създаване на нова спортна материална база, подходяща за всякакъв вид спорт; изграждане на скейт парк – с оглед масовостта на предпочитанията на деца и юноши към екстремни спортове; изграждане на спортни площадки за масов спорт (street fitness) по кварталите на Благоевград, ЦГЧ и селата; направата на салони по училищата, модернизация и оборудване на съществуващите салони; обособяване на спортни кътове и оборудване със спортни съоръжения в детските градини; изграждане на цветни настилки за ролеви игри и ситуации в ДГ -  ,,Безопасност на движението, Дама, Не се сърди човече, Шах“ и др.; обособяване на тенис кортове на няколко места в Благоевград; изграждане на стадиони в близките села; подкрепа и повече информираност за училищните спортни игри.

Емблемата на спортен Благоевград е Футболен клуб ,,Пирин“ и като такава, много управленци спекулират и упражняват контрол върху нея! Проблемите всички ги знаем:

    - Преди време над 50% от футболистите, играещи за Националният ни отбор, бяха продукт на школата на ФК „Пирин“!

    - ФК „Пирин“ е основен „донор“, който „захранва“ другите отбори в България!

    - Липсата на диалог и постигането на консенсус между Община, собственик на клуба и фенове, доведе до сегашното състояние на ФК ,,Пирин“, а именно почти 100% общинска собственост, незадържане на футболистите, „продажбата на безценица“ на футболните ни таланти, което от своя страна доведе до изнемогването и обезуражаването на отбора и феновете.

    - Общината не може да си позволи да издържа футболен отбор, поне не на нивото, което трябва, публиката е взискателна! Моделът ,,бащица“ е доказано лош и неуспешен!

    - Състоянието на стадиона е плачевно, не отговаря на изискванията на УЕФА, няма буферни зони, няма паркинг, няма подход, няма подходяща ВИП зона.

    - В близост до несъществуващия вече сектор ,,Б“ се намират каптажите на минералната вода, което прави изграждането на сектора изключително трудоемко и скъпо.

РЕШЕНИЯТА, които имам и предлагам в тази насока са неотложни и спешни:

Направата на нов модерен стадион, по изискванията на УЕФА, с буферни зони, паркинг, транспортен достъп, ВИП зона, обособяване на адекватен сектор „гостуващи“, е крайно необходим. Локацията на новия стадион ще бъде в близост до града, с организиран транспорт до там, като около местоположението му ще бъде разработена атрактивна събитийна зона, с цел стимулиране не местния бизнес.

Реконструкция на стария стадион и използването му за тренировки на мъжкия отбор и за юношите старша възраст.

Всички знаем, че приходите във футболните отбори идват от: ТВ права, спонсорство, продажба на билети и трансфери на футболисти. При правилно структуриран и балансиран бюджет, отборът може да се самоиздържа. Аз и моят екип ще инвестираме в треньори, екип, тренировъчни бази и обучение, с цел физическото и ментално развитие на футболистите. При правилно управление на ФК ,,Пирин“ ще бъде привлечен инвеститор, като дялът на Общината ще бъде повече като регулатор и гарант.

Това, което можем да направим към днешна дата с дома на ,,Пирин“, докато тече процедурата по изграждане на нов стадион е:

    - Изграждане на нова козирка от лека метална конструкция;

    - Обособяване на зона за медиите на мястото на несъществуващия сектор, за да може аудиторията да има поглед върху футболната публика/агитка, когато се отразяват футболните мачове;

    - Направата на нов подход за сектор ,,гостуващи“;

    - Обособяването на сектор ,,гостуващи“ е наложителен, защото няма буферни зони и транспортен достъп, което е предпоставка за нежелани инциденти;

    - Стриктно спазване на капацитета на стадиона ( приблизително 7 000 места) и продажба на билети не повече от 10% на гостуващи агитки, с цел предотвратяване на конфликти, сигурността на футболистите, агитките и облекчаване на работата на МВР.

Местоположението на Дома на ФК ,,Пирин“ - Стадион ,,Христо Ботев“ е избран акустично стратегически! Когато 10 000 човека от агитката скандират името на емблемата ,,Пирин“ се създава усещането, че звуковата вълна идва от 100 000 орлета. Липсата на лекоатлетическа писта около футболния терен, открива възможността феновете да бъдат близо до любимците от Пирина.

За усещането по време на домакинство можем да говорим само и единствено, когато сме били там, чувствали сме емоцията и силата на отбора със сърцата си! Много често на гостуващите отбори им се ,,подкосяват краката“ и ,,падат“, поради помитащата енергия, която имат стадиона и агитката. Ще работим именно за това, да запазим енергията и духа на  ФК ,,Пирин“.

Всичко за предстоящите местни избори - подготовката за тях, кандидатите и техните послания, следете в страницата ни ИНФОМРЕЖА ИЗБОРИ!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK