Инициативен комитет изгражда паметник на Райна Цанева – майката на 600 деца

Снимки: Infomreja.bg

Председател на Инициативния комитет е Милен Георгиев – кандидат за общински съветник от ПП "Има такъв арод“

Инициативен комитет изгражда паметник на Райна Цанева в центъра на Кюстендил. Паметникът ще бъде финансиран изцяло от Инициативния комитет и той ще се намира на улица „Райна Цанева“, от страната на поликлиниката.  Именно там е бил и нейният дом, в който са отгледани и изучени 600 деца.  

„Преди малко внесохме заявление в Община Кюстендил, с което откриваме Инициативен комитет за изграждане на паметник на Райна Цанева. Инициативният комитет носи името „Райна Цанева – майка на 600 деца“. В периода от 1921 до 1944 г. Райна Цанева е спасила, отгледала и изучила около 600 деца – кюстендилчета, които са били сираци. Тя е човек, който в местната история, за съжаление, през последните няколко десетки години е забравен или не се припомня достатъчно.

Такъв човек трябва да бъде известен и помнен не само на ниво община, а на ниво цял свят, защото такива хора са пример и трябва винаги да бъдат помнени и споменавани“, обясни идеята председателят на Инициативния комитет и кандидат за общински съветник от ПП „Има такъв народ“ – Кюстендил, Милен Георгиев.

Той уточни, че идеята е всяка година от рождието на тази жена, тя бъде почитана, защото местната история трябва да бъде помнена и припомняна.

В Инициативния комитет влизат още Богомил Славчев, който е секретар, както и Снежанка Траянска, Миглена Стоилова, и адв. Любчо Върбички.

„Има техническа процедура, която трябва да се спазят. Първоначално трябва да се входира докладна записка в Общински съвет - Кюстендил, където да бъде взето решение и да се определи мястото на паметника. Технически ние сме готови с визията на паметника, надяваме се да срещнем съпричастност в кюстендилската общественост, насреща сме и за информация за такива хора. Сред нас също има такъв човек и това е Миглена Мирчева, чиято майка е  била част от тези деца“, обясни и Снежанка Траянска, която е част от Инициативния комитет.

А от своя страна Миглена Мирчева обясни, че причината да се включи в Инициативния комитет е сантиментална и лична.  „Моята майка, през 1944 г., е била възпитаник на Райна Цанева. В рамките на една година тя е загубила родителите си във войната и е изпратена в Русе. Там завършва образованието си и се връща обратно в Кюстендил като учител в същата детска градина на Райна Цанева“, разказа и Миглена Мирчева.

От Инициативния комитет призовават и други граждани, които имат подобни истории да ги потърсят, за да могат да бъдат споделяни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK