Информират жителите на Рила за болестта бруцелоза, от утре унищожават болните животни

Снимки: Областна администрация - Кюстендил

Директорите на Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил ще информират по спешност жителите на град Рила и населените места в граничните общини с клиничните прояви на болестта бруцелоза и начините за предпазване от заразяване на животните и хората.

„На 27 юли лабораторно беше потвърдено наличието на бруцелоза при дребни преживни животни в три обекта в Рила. Животните са поставени на специален режим на отглеждане и са наложени съответните забрани“, каза по време на свиканата днес епизоотична комисия в Областната администрация началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ при ОДБХ д-р Емил Гъгнев.

Засилен ще бъде контролът на движение на моторни превозни средства, за да не се допуска движение на живи животни в и от град Рила. Засилени проверки започват и по границата с Република Македония за преминаващи домашни животни.

На собствениците на умъртвените животни ще се изплати обезщетение, съгласно изискванията на чл. 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове.

От Областната администрация призовават гражданите за спазване на мерките и акцентират върху съзнанието на хората за предотвратяване разширяването на огнището на бруцелоза.

„От утре ще започнат и мерките по унищожаване на положително реагиралите на бруцелоза животни. Ще бъдат евтанизирани заболелите кози в Рила, общо 15 на брой“, поясни още д-р Гъгнев.

На вниманието на гражданите е и извършването на дезинфекция на дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата в животновъдните обекти с положително реагиралите за бруцелоза животни.

Ще бъдат изпращани фетуси от абортирали едри и дребни преживни животни и мъртвородени приплоди от област Кюстендил за лабораторно изследване в Националната референтна лаборатория за бруцелоза към НДНИВМИ – гр. София.

 

Снимки: Областна администрация - Кюстендил
Снимки: Областна администрация - Кюстендил
Снимки: Областна администрация - Кюстендил

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK