„Културното многообразие и ние“

Снимки: Ирина Йовчева

ОУ „Проф. Марин Дринов“ - Кюстендил, и НЧ „Пробуждане-2022“ – с. Шипочано, организираха съвместно събитие

ОУ „Проф. Марин Дринов“ - Кюстендил, и НЧ „Пробуждане-2022“ – с. Шипочано, организираха съвместно събитие, което се проведе в класна стая с ученици от 2 клас в кюстендилското училище по повод 21 май - Св. Св. Константин и Елена и Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие.

Г-жа Аначкова, класен ръководител и ръководител на клуб „Творческа работилница“ към същото училище, бе подготвила разнообразни костюми за децата, с които те бяха облечени като представители на различни националности. Малките ученици влязоха в различни роли: на английска кралица, руска принцеса, кавказки принц, самурай, индийски принцеси, индианец, узбекистанец и др. Самото обличане в костюми приповдигна настроението на децата. Те бяха много нетърпеливи да поздравят на езика на своя герой. С това показаха разнообразието на езика като елемент на културата, а поздрава като форма на общуване.

Д-р Ирина Йовчева, председател на читалището съорганизатор, предизвика децата с игра да познаят колко много са езиците в Европа. Те са 225. А около 700 езика се говорят в целия свят. Всеки език има и своите местни диалекти. Описването и изучаването на диалекта в с. Шипочано е ново начинание, с което се е захванало Настоятелството на читалището.

Двата най-масово разпространени езика в света са английски и испански. Тези култури бяха представени чрез релефни метални кутии за сладки, на които основните символи бяха изобразени. Съдържанието на кутиите бе пазено в тайна от децата до края на празника.

Следващият елемент, религията децата представиха чрез примери за християнски празници – Цветница, Великден, Коледа и др. Поговориха си за празниците, фестивалите и карнавалите, които също са форма на културно разнообразие. Г-жа Йовчева им спомена за големия карнавал в Рио Де Жанейро, карнавала на маските в Струмица, Р. С. Македония и фестивала „Сребърна пафта“ в гр. Кюстендил, който ще се организира за 20 поредна година това лято. В тази връзка бе обърнато внимание и на украшенията, които са характерни за различните култури. Не само пафтата, но и шевицата е български символ от българския фолклор, чрез който се предават традициите. Децата бяха много нетърпеливи да покажат колко много знаят за българските традиции. С вдигане на ръка, всеки от малките ученици сподели какво знае.

Г-жа Йовчева запозна децата и с обхвата на културата, като даде примери за  национална, балканска, европейска, азиатска, северноамериканска, африканска, южноамериканска и австралийска.

Г-жа Аначкова е един от водещите педагози в училището и това е четвърта съвместна инициатива между двете институции. Тя поощрява децата толкова добре и така те се чувстваха много комфортно да отговарят на въпросите на г-жа Йовчева. Но на въпроса как използваме езика на тялото, за да отговорим утвърдително или да отречем децата се затрудниха, защото до скоро в България нашите жестове бяха на обратно и кимането с глава, с което хората в останалия свят смятаха за „Да“, у нас се възприемаше като „Не“.

Цифрите (римски и арабски) и числата са също елементи на културата. Фатализмът в някои страни се свързва с числото 13 и деня петък. Някои авиокомпании дори нямат ред 13 в самолета и не излитат в петък 13.

Цветове също имат символно значение. В Западната култура булките са облечени в бяло като символ на девственост и чистота, а черният цвят се разпознава за официални и траурни събития. В източните култури е обратно.

Като завършек на събитието всички си поговориха за храна. Г-жа Аначкова обърна внимание, че италианската пица е подобрената версия на произлязлото от Китай намазано хлебче с домати. За мусака и други балкански гозби също стана дума в края на празника. Децата бяха почерпени от именичката, г-жа Елена Аначкова с македонски сладки, украински и френски бонбони. В класа имаше и деца, които също празнуваха своя имен ден и бяха поздравени.

И накрая, металните кутии бяха отворени. В тях, от името на читалището в Шипочано, бяха набрани специално за децата пресни ранни череши от градината на г-жа Йовчева. Така децата и техния ръководител бяха възнаградени за старанието, което бяха положили в подготовката на този празник.

Автор: Ирина Йовчева

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//