Запрянов: Инвестициите в отбраната осигуряват бъдещето на България

Снимка: Министерство на отбраната

Денят на храбростта и празникът на Българската армия беше отбелязан с празнични концерти

„На този празничен ден трябва да отдадем нужното уважение към труда на военнослужещите, към тяхната безупречна служба, към готовността им да защитават Родината. И в момента има хора, които изпълняват бойно дежурство, осигуряват въздушния и морския суверенитет на държавата, има български военнослужещи, които изпълняват задачи в мисии и операции зад граница“. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов днес, 6 май, след Водосвета на бойните знамена и знамената светини, с който беше отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия. На тържествения ритуал пред паметника на Незнайния воин в столицата присъстваха президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова, министър-председателят Димитър Главчев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Въоръжените сили, представители на държавното ръководство, на Дипломатическия корпус, както и на военно-патриотичните съюзи.

Водосветът на бойните знамена и знамената-светини беше отслужен от наместник-председателя на Светия Синод на Българската православна църква Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий. В ритуала участваха знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената – светини и представителни блокове на въоръжените сили. В края на тържествения ритуал висш пилотаж демонстрираха екипажите на МиГ-29 от 3-та авиобаза, които прелетяха над площад „Александър Невски“.

В отговор на журналистически въпроси след тържествения ритуал министър Запрянов благодари на парламентарно представените партии за решението, което взеха за увеличаване на заплатите на военнослужещите. Той отбеляза, че очаква бюджетът за отбрана да нарасне на 2,5% от БВП, каквито са направените препоръки в приетата Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България - 2032. „Бюджетът за отбрана ще расте и аз считам, че  бюджетът от 2,5 % от БВП за отбрана ще бъде достатъчен, за да се стабилизира кадрово армията, защото капиталовите разходи вече са определени и сега ни трябват инвестиции за хората“, посочи министърът на отбраната.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов благодари на всеки генерал, адмирал, офицер, сержант, старшина, войник, матрос и цивилен служител в Българската армия за професионализма, отговорността и дисциплината им. „Българската армия е гарант за сигурността на страната ни. Работим усилено за укрепването и усилването на отбранителните си способности и за осигуряването на сигурността на Югоизточния фланг на НАТО самостоятелно и в съюзен мащаб“, заяви пред представители на медиите началникът на отбраната.

„Надявам се, че сме узрели като общество, че инвестициите в отбраната осигуряват бъдещето на България“, подчерта адмирал Ефтимов. Той бе категоричен, че инвестициите във въоръжение и техника, инфраструктура и за хората в отбраната трябва да вървят паралелно, за да могат тези, които са избрали военната професия, да намерят своето достойно личностно и професионално развитие.

Денят на храбростта и празникът на Българската армия беше отбелязан с празнични концерти на представителните военни оркестри и оркестрите на военните формирования в гарнизони София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Карлово и Велико Търново.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//