Радев иска да чуе разговор за бъдещето на България и Европа, а не черен PR

Снимка: Прзидентство, Пресцентър

Крайно време е дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото, каза той

Очаквам в предстоящата кампания за ЕП да чуем един съдържателен дебат за бъдещето на Европа. Това заяви държавният глава Румен Радев в коментара си пред медиите, след като поднесе цветя на паметника на Незнайния воин.

Нашите представители в Брюксел според него трябва ясно да заявят как ще отстояват целите на ЕС, но и големите теми за България. Искам да призова всички партии да положат усилия кампанията за национален парламент да не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на Европа, подчерта той. Нашето общество очаква един съдържателен политически дебат, коментира още държавният глава и настоя за по-малко черен ПиАр и повече разговори за бъдещето на България. Крайно време е дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото, коментира още президентът.

Относно изборните резултати в РСМ Румен Радев отсече, че ще продължи да води открит и честен диалог с ръководството на РСМ. Винаги съм подкрепял европейската перспектива на РСМ, но при спазване принципите за добросъседство. Той настоя за промени в Конституцията на РСМ, зачитане правата на македонските българи, промяна на учебниците, както и зачитане на общото културно-историческото наследство.

Президентът ще продължи да работи с Австрия за пълноправното ни членство в Шенген. Според него правилната политика е спокоен тон.

Днес правният екип на Радев ще му представи становище за Закона за хазарта и тогава ще издаде указ.

Президентът и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха венци пред Паметника на Незнайния войн в София. По традиция след тази церемония се издига знамето на ЕС пред сградата на президентството. Румен Радев подчерта, че днешният 9 май е ден на почит и към ветераните от Втората световна война и хилядите българи, участвали в тази война, и тези, отдали живота си за падането на нацизма. Румен Радев пожела още ЕС, който още по-силно и по-ефективно да работи за държавите членки и продължава да гради своето единство върху демокрацията и морала. Той очаква европейската общност да се ангажира и по-активно със защитата правата на българите от Западните Балкани.

На церемонията пред Паметника на Незнайния воин също по традиция дойдоха руски и български граждани, които участват в руската инициатива "Безсмъртният полк". Въпреки че в самата Руска федерация маршове няма да се състоят и самата инициатива за трета поредна година се провежда официално онлайн, явно тя ще се състои в София. Така пред Незнайния воин и днес преобладават руските знамена. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//