Наталия Киселова: Няма как да се иска вот на недоверие на служебно правителство

Снимка: БГНЕС

Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет. Тази процедура се използва за парламентарно избрано правителство. Това заяви пред БНР преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

Тя посочи, че исканията на опозицията са две. Едното е президентът да смени служебни министър-председател. Другото е да се упражни такъв вид отговорност като вот на недоверие.

Киселова подчерта, че в този случай органът, който назначава, е органът, който уволнява. По думите й това е държавният глава.

Според нея дори и да станем свидетели на задвижване на процедура по вот на недоверие, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици и няма да свали правителството. Преподавателят по конституционно право отбеляза, че президента не е длъжен да се съобрази с това.

Киселова подчерта, че има тълкувателно решение от 1992 г., което се занимава със служебното правителство и то не е загубило актуалността си. Там изрично в мотивите се посочва, че когато има служебно правителство при работещо Народно събрание, то подлежи на парламентарен контрол, но не може да се упражнява вот на недоверие, поясни тя.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK