Димитър Главчев: Ако някой иска да се присъедини към ЕС, трябва да спазва правилата

Снимка: standartnews

Позиция изрази и президентът Радев

Ако някой иска да се присъединява, трябва да спазва правилата. Това каза пред журналисти служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, който отговори на въпрос, свързан със ситуацията около Република Северна Македония. 

Позицията ни е последователна. Няма какво друго да добавя, освен това, което съм споделил и съм споделял и други пъти. Правилата важат за всички кандидат-членове, на която и да е организация. Тук, разбира се, става въпрос за Европейския съюз. Който иска да става член на Европейския съюз, трябва да се съобразява с изискванията на останалите държави членки. Това е позицията, каза служебният премиер. 

Главчев припомни, че от 1 август 2017 г. имаме сключен договор за добросъседство с Република Северна Македония и „сме последователни в подкрепата за нейната европейска перспектива“. Не само нейната, а и на всички държави от Западните Балкани. Условието остава същото, ако някой иска да се присъединява, трябва да спазва правилата, добави Димитър Главчев. 

Държавният глава Румен Радев също изрази позиция.

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова встъпи в длъжност вчера, след като положи клетва пред парламента в Скопие. При клетвата си тя произнесе „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония”. В предизборната си кампания Силяновска също неколкократно заяви, че няма да използва „Северна” в името на държавата, което бе променено с Преспанския договор с Гърция от 2018 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//