ЦСКА отбелязва своя 76-и рожден ден!

Снимка: cska.bg

Честит рожден ден, ЦСКА!

Най-успешният български футболен клуб ЦСКА навършва 76 години днес! Случайно или не точно на 5 май отбелязваме един от най-светлите празници в календара ни - Възкресение Христово.

Именно на 5 май през 1948 г. се обединяват военният клуб ЦДВ и софийският Септември. През годините досега името на отбора е променяно на няколко пъти, като абревиатурата ЦСКА присъства от 1962 г. с изключение на периода 1986-1989, когато се нарича Средец и ЦФКА Средец.

"Червените" имат удивителните 31 триумфа в първенството и са най-титулуваният клуб на родната сцена. С два полуфинала за КЕШ (1967 г. и 1982 г.) и един за КНК (1989 г.) са и най-изявеният роден представител в международните турнири.

Печелят си и прозвището "Убиец на европейски шампиони" с отстраняването на три актуални континентални първенеца - Аякс (1973 г.), Нотингам Форест (1980 г.) и Ливърпул (1982 г.)

В ЦСКА са играли едни от най-добрите футболисти на България, донесли на страната ни световна слава. Сред тях е и единственият носител на "Златната топка" Христо Стоичков.

Честит рожден ден, ЦСКА!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//