Инцидентът в тунел "Железница" за щастие не взе жертви (ОБЗОР)

Снимка: Infomreja.bg

Вижте снимките и видеото

Част от новоизграждащия се тунел "Железница" на магистрала "Струма" се е срутила.

За инцидента стана ясно около 10,30 ч. тази сутрин.

По първоначални данни са затрупани четирима души, по-късно става ясно, че пострадалите са трима.

За случая е сезирана веднага Инспекцията по труда в Благоевград. 

Първият работник е изваден около 11 ч., а около час по-късно вторият. Двамата са в по-тежко състояние. След оказване на първа помощ в болница „Пулс“ и МБАЛ-Благоевград, са транспортирани към ВМА по препоръка на генерал Мутафчийски.

31-годишният мъж е с фрактура на три ребра и пневмоторакс, настанен е в Реанимацията на МБАЛ-Благоевград, а след това транспортиран за ВМА-София.

45-годишният мъж е с коремна травма от удар с камък, настанен е в отделението по хирургия на МБАЛ-Благоевград.

Третият пострадал-на 47 г. е с контузия на крака, първоначално е приет в частната болница "Пулс", а след това транспортиран за ВМА.

Пострадалите са от с. Бистрица-Дупнишко, от Черниче-община Симитли и с. Поленица-Санданско.

От Военномедицинска академия - ВМА съобщиха: Пациентите са в стабилно състояние, контактни и адекватни. Направени са им повторни изследвания за установяване пълния им статус. Единият пострадал е с охлузвания в областта на главата и на гръдния кош, по първоначални данни – има счупване на три ребра, пневмоторакс, контузионен бял дроб. Вторият пациент е с незначителна рана на главата, счупване на дясна бедрена кост, счупване на големия пищял на десния крак.

По време на заседание на Министерски съвет здравният министър обяви:

Работниците, затрупани при срутването на част от новоизграждащия се тунел "Железница" на магистрала "Струма", са живи.

А от  ДЗЗД „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“ съобщават: Инцидентът е станал при забоя от южната страна. При срутването са пострадали трима работници, като и тримата са откарани към болнично заведение.

На мястото на инцидента пристигнат областният управител Бисер Михайлов и директорът на РДПБЗН - Георги Пармаков, кметът Румен Томов и кметът Апостол Апостолов, Николай Николов – директор на ГДПЗН, Дойчин Дойчинов – директор на ОДМВР-Благоевград, и заместникът му – Димитър Кръстев, Георги Терзийски – шеф на АПИ, министър Петя Аврамова, директорът на фирмата изпълнител „Джи пи груп“, Младен Маринов - МВР министър.

По-късно стана ясно, че пристига и премиерът Бойко Борисов и генерал Венцислав Мутафчийски. Първо те посетиха пострадалите в МБАЛ „Пулс“.

По думите на премиера се е срутила една част от скалата от 2 км от готовия тунел. Смята се, че точно там от дъждовете се е пропуснало вода през скалата и я е направила ронлива и около 5-6 кубика маса са паднали.

Другите работници са се притекли на помощ и са спасили колегите си. Работата в другия тунел продължава.

Всеки път предупреждавам да се пазят. Българите не знаят колко грандиозен, огромен и сложен строеж е. Като лястовички са по скатовете 20-30 тонни машини. Всяко внимание може да доведе пропадане, каза Борисов. Затова, ако е било лесно, за олимпиадата за Гърция, трябваше да е готово.

Той определи инцидента като случайност вследствие на дъждовете. Казват, че са имали каски, сподели премиера след срещата с пострадалите работници.

Състоянието при Рилския манастир също е тежко. На тези обекти се крие риск. От уважение към работниците, които работят на десетки метри под, над и в земята и планината, български момчета – казвам им „Пазете се“, уточни премиерът.

Министър Аврамова заяви: Не са констатирани нарушения в изпълнение на дейностите. Риск винаги има! Много бързо са реагирали работниците и техните колеги са живи. Към момента е спряна работата и се очаква в близкия час проектантът и РДНСК да направят преписания за срутилия се участък. Комисия, която ще бъде назначена, ще направи обследване. В останалата част ще продължи работата.

Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 134, ал.1, т.2 НК.

На прокурора от РП – Благоевград е предадена на място документация на дружеството, осъществяващо строежа на тунела, включително периодични и ежедневни инструктажи. Провеждат се разпити на служителите, които били на смяна по време на инцидента - двадесет и едно лица, което ще приключи до края на днешния ден.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK