Имамът на Рибново призовал цялото село на бунт срещу училищния директор

Манчо Джуркин, снимка: Краси Терзиева, infomreja.bg

Имамът на Рибново Бахри Михрин е призовал на пътечната молитва в джамията жителите на селото да се вдигнат на бунт в понеделник срещу новия директор на училището Манчо Джуркин. За това алармираха ИНФОМРЕЖА учители и родители от Рибново. Според тях духовни водачи, политици и кметове отново се опитват да представят гърменското село в лоша светлина с безотговорни опити да организират бунтове сред местното население.

Хората в Рибново не изключват ексцесии и насилие в понеделник след призива на имама Бахри Михрин, известен като Бълхата, родителите да спрат децата си от училище и цялото село да се събере в двора на училището, за да се иска оставката на Джуркин.

„Ако пуснете децата си на училище и не се явите на протеста, за да изгоним Манчо Джуркин, ще бъдете лишени от всякакви административни услуги от местното кметство, Община Гърмен и джамийското настоятелство“, пресъздават думите на Михрин от петъчната молитва уплашени жители на Рибново.

Родители, пожелали анонимност, твърдо заявяват, че няма да се подчинят на призива  на имама, защото според тях той изпълнява политически поръчки и защитава икономически интереси, в което те не искат да участват. „Не искаме децата ни да стават изкупителни жертви на бившия училищен директор и настоящ кмет на Рибново Феим Иса и на кмета на Община Гърмен Ахмед Башев“, споделиха пред ИНФОМРЕЖА родители. По думите им двамата не били съгласни с назначението на новия директор Манчо Джуркин, защото той не бил член на ДПС, а на ГЕРБ.

Хората са категорични, че се използва умишлено лошата слава и личните интереси на имама Бахри Михрин, който в момента строял незаконна къща и разчитал за узаконяването й на Ахмед Башев. Имамът бил разследван и за умишлени палежи в селото, като разчитал на протекция от страна на поръчителите.

Взривоопасната вълна на недоволство в Рибново се надигна, след като с встъпването си в длъжност директорът на училището Манчо Джуркин обяви намерението си учебното заведение да стане светско и децата да не биват принуждавани насила от ходжи и имами да изучават Корана под формата на Свободно избираема подготовка /СИП/.

Запознати смятат, че част от настройването срещу Джуркин има връзка и с опитите да се прикрият далавери за източване на пари от делегирания бюджет на училището за некачествени ремонти по времето на предишния директор Феим Иса.

Местни жители виждат сходство в почерка на организаторите на предстоящия протест в Рибново с този на тютюнопроизводителите миналата година.

Изградената нова столова към училището в Рибново бе открита през 2010 г. Средствата за строителството  са били осигурени от делегирания бюджет на училището. Според  договора гаранцията за извършеното строителство е до 2015 година, но месеци след издаването на обекта започнали да падат мазилки от тавани и да се редят ремонти след ремонти, които се пазели в тайна. Запознати коментират, че това бил седми път, в който   падат големи парчета мазилки от тавана и вместо ремонтните дейности да се извършват за сметка на фирмата изпълнител, те били плащани от делегирания бюджет.

170 000 лева са вложени в строителството на новата столова, в която се хранят 250 деца от Рибново и съседното Осиково. Разложката строителна фирма „Технострой 2000“ със собственик Георги Крънчев поверила обекта на подизпълнителя Георги Керемедчиев, който е лидер на общинската структура на ВМРО, избран на местните избори в коалиция с БСП за общински съветник в Гърмен.

Според документацията, предоставена в Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград, тогавашният директор на училището Феим Иса е броил сумата от 220 000 лв. за строителството и оборудването на столовата, 70 000 лева от които са усвоени за оборудване от Даниела Крънчева от Разлог.

Прокуратурата трябва да се самосезира и съвместно с инспектората по образование да бъде назначена проверка дали разходваните средства от делегирания бюджет отговарят на качеството на извършеното строителство, са категорични учители, родители и жители на Рибново.
 

КОМЕНТАРИ

kk18:46 - 03.02.2012
dokato ne se is4isti ob6tina garmen ot ba6ev,djurkin,nedim i o6te niakolko takiva niama da se opraviat ne6tata te samo si izbivat stari 4uvii ini6to drugo triabva nie horata da gi izgonim kato ra6kovi ot katunica
Димитър23:36 - 16.01.2012
Тия имами ли са, салами ли са, не знам, но много обичат да се бъркат там, където не им е работа. Та ако може, да си гледат тяхната работа. В България образованието е светско, който иска да учи Корана, да си го прави вечер в къщи. Или да има курс към джамията, неделно училище.
Димитър23:33 - 16.01.2012
Тия имами ли са, салами ли са, не знам, но много обичат да се бъркат там, където не им е работа. Та ако може, да си гледат тяхната работа. В България образованието е светско, който иска да учи Корана, да си го прави вечер в къщи. Или да има курс към джамията, неделно училище.
???????????????23:04 - 16.01.2012
xorata sa kazali varzan pop mirno selo:triabva i nie da si varzem na6ia imam za da ni miriasa seloto

FACEBOOK