Има второ срутване на част от стената на "Баба Вида"

Снимка: БГНЕС

Управлението на историческия обект е предоставено на общината

Второ срутване в зоната на югозападния бастион е установено вчера в крепостта "Баба Вида", съобщиха от областната администрация във Видин.

По този повод от ръководството на Регионален исторически музей Видин е изпратено уведомително писмо до министъра на културата, държавната и общинска администрация. На място с проблема се е запознала зам.-областният управител Ани Арутюнян.

Предписания към Община Видин за спешни аварийни ремонтни дейности, при спазване на разпоредбите на Закона за културното наследство, са направени от инспектор Пламен Иванов, ръководител на ЦРП-Враца към Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство".

От областната администрация припомнят, че с решение на Министерския съвет управлението на историческия обект е предоставено на местната управа за срок от 10 години с ангажимент да стопанисва имота, и потвърждават готовността си да съдействат и подпомагат общината с цел неговото опазване.

Поискана е информация от местната управа за изразходваните до момента средства за поддръжка на средновековната крепост, наличната техническа документация, свързана с поддържане и опазване на недвижимата културна ценност в дългосрочен план, както и дали "Баба Вида" има направена застраховка. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//