Има свободни легла в КОВИД отделенията в Югозапада, но медиците са преуморени

Снимка: Infomreja.bg

Все още здравната система и болниците могат да поемат допълнително болни хора, каза Михайлов

„Заболяването не е нещо имагинерно, затова призовавам към самодисциплина и отговорност към себе си и семействата, към колегите, защото подценявайки заболяването, ние основно натоварваме здравната система и необходимостта от легла е едната страна на въпроса – другата е медицинския персонал. Те са изключително натоварени. Стават факт заболявания от денонощната им работа. Нашата отговорност е на дневен ред“, призова областния управител Бисер Михайлов.

Той даде брифинг пред медиите на фона на задържането на големия ръст болни в областта от коронавирус.

Към момента има 160 болни от КОВИД-19, настанени в болниците, определени за лекуване от вируса. В лечебните заведения има 53 свободни легла, стана ясно от данните, изнесени от РЗИ и Михайлов.

В МБАЛ-Благоевград - лежащо болни са 35. Свободни легла 5, има 10 свободни легла в Реанимация, включително и за прием от други болници. С възможност за откриване на още 25 легла в отделението по хирургия. За интензивно лечение има само едно лице от ЦСМП – Благоевград.

МБАЛ – Разлог, разполага с общо 33 легла, от които 12 са заети, 6 свободни. Тече ремонт на едно от отделенията. Предлага се, че до понеделник, така че отделението по неврология да бъде преместено в ремонтираното отделение и да се освободят 10 допълнителни легла.

МБАЛ – Гоце Делчев, лежащо болни са 43, свободни легла са 8 от 52 общо. Очаква се следващата седмица да се освободят допълнителни легла.

В Тубдиспансера има 13 болни и едно свободно легло. Ще се освободят 3-4 легла.

В МАБЛ „Пулс“ – болните са 18, очаква се броят им да нарасне до 23 до края на деня след потвърждаване на резултати. Свободните легла са 8.

21 са болните в Сандански, настанени в МАБЛ „Югозападна“. 10 са свободните легла. Има възможност за откриване на още легла в очно отделение, но ситуацията в Санданско към момента е спокойна, подчерта Михайлов.

В Петрич – болните са 9, свободни 10 легла, неврологията може да бъде преустроена на КОВИД отделение, ако се наложи.

Все още здравната система и болниците могат да поемат допълнително болни хора. Надявам се да сме отговорни, за да не препълваме болниците. Навсякъде има достатъчно защитни облекла и материали за медицинския персонал, каза Михайлов.

Към ЦСМП ще бъдат дадени допълнително ръкавици, а Националния логистичен център е заявил готовност за доставка на всякакви защитни материали при нужда.

Медицински персонал има заразен от ЦСМП-Благоевград, МБАЛ „Пулс“ и общопрактикуващ лекар. Те са 5 души, единият от които е в по-тежко състояние, но не е необходима реанимационна дейност.

За цеха в Разлог, в който бе обявено, че 60 души са под карантина, двама от които със симптоми, след като всички са дали положителни проби за коронавирус, Михайлов каза, че карантинирането продължава на контактни лица – включително и цели семейства. При проява на симптоматика личните лекари ще сигнализират.

Лекарите и персонала са на предела на силите си!, отбеляза Михайлов.

ОЩЕ ОТ ДУМИТЕ НА МИХАЙЛОВ ЧУЙТЕ ВЪВ ВИДЕОТО

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK