Има сделка за Брекзит

Снимка: БГНЕС

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври

Великобритания и Европейският съюз са постигнали „страхотна нова“ сделка за Брекзит. Това съобщи британският премиер Борис Джонсън.

„Имаме страхотна нова сделка, която възвръща контрола – сега парламентът трябва да направи Брекзит възможен в събота, за да можем да преминем към други приоритети като разходите за живот, насилието и престъпността“, заяви Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна заяви, че „има сделка за Брекзит“, цитира АФП.

Юнкер заяви още, че Европейската комисия е одобрила споразумението и сега следва то да бъде представено на лидерите на ЕС.

Това ще се случи на решаващата среща на върха на ЕС в Брюксел днес.

“Там, където има воля, има и сделка – ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение”, туитва Юнкер.

“Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка”, каза той, позовавайки се на Европейския съвет на лидерите на държавите-членки, който ще се срещне по-късно днес.

Сделката все още предстои да бъде одобрена както от парламентите на Обединеното кралство, така и от Европейския парламент.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври. В събота парламентът на страната се очаква да гласува новото споразумение.

Междувременно Демократическата юнионистка партия (ДЮП) заяви, че предишното й изявление остава непроменено, въпреки новината, че е постигнато споразумение, информира Спутник. Лидерът на ДЮП, Арлин Фостър, каза по-рано, че партията й не може да подкрепи сделка, която ще задържи Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

Предишният проект на Джонсън за Брекзит предлагаше Северна Ирландия да напусне митническия съюз на ЕС с останалата част от Обединеното кралство след приключване на преходния период. Идеята обаче беше отхвърлена и от ДЮП, и от ЕС. /БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK