Илинден и Садово без дърва за огрев, на семейство се пада по половин кубик

снимка: infomreja.bg, архив

Скандал за дърва за огрев се разрази тази сутрин в пограничното село Илинден, община Хаджидимово, където се събраха хора и от съседното село Садово.

Десетки жители от двете села недоволстваха срещу дадения малък терен за добив, от който могат да се добият не повече от 60 куб. м. дърва за огрев.

„Това е терен за добив за жителите от двете села, които наброяват общо 500 души. Как да разпределим 60 кубика дърва на 500 човека, нека дойдат и ми кажат директорът на ДГС – Гоце Делчев Тодор Гюров, депутатите от ГЕРБ и земеделския министър Мирослав Найденов, който най-вероятно получава грешна информация, че заповедта му се изпълнява и хората са снабдени с дърва за зимата“. Това коментира за ИНФОМРЕЖА кметският наместник на село Илинден Любен Воденов.

От дни в селото зрее недоволство, тъй като вместо по обещаните 10 кубика на семейство, количествата заради недостига на дърва за огрев са стигнали по 2-3 кубика на домакинство. Според изчисленията хора от двете села могат да си добият от определения им терен една по един кубик.

„Опитваме се да дадем на всички по малко, но това не е достатъчно. Хората горят по 8-10 кубика на зима. Това означава, че всички в Илинден и Садово тази зима ще са на студено. В същото време пред очите ни дърводобивните фирми всеки ден изнасят за Гърция тирове с дърва за огрев. Населението и в двете села е крайно бедно и не може да си позволи да купува от фирмите дърва на цени между 60 и 80 лева за кубик, искат разрешения за добив, защото им е по-евтино. Няма ли кой да спре това беззаконие, няма ли кой в тази държава да упражни нужния контрол, за да се види как се подиграват и институции, и фирми с обикновените хора, за да трупат печалби“, коментира още Любен Воденов.

Той бе категоричен, че обещаните дърва за жителите от Илинден и Садово остават да греят само мечтите на хората. По негова прогноза това може да доведе до ескалация на напрежението, като всички грабнат резачките и добият необходимите им количества за зимата извън определените терени.

„Всички, които искат да си купят евтини дърва за огрев през зимата, могат да го направят директно от горските стопанства. Държавата e разпоредила предприятията да отпуснат една четвърт от добива на дърва за обикновените хора, а не за прекупвачите. Кубикът ще се дава срещу 36 лева, което е близо два пъти по-евтино от цената, на която се продават на пазара. МВР ще издаде временни регистрации на камионите, които ще свалят трупите от стопанствата на достъпни за хората места, откъдето всеки със собствен транспорт ще трябва да ги закара до дома си. Разпоредено е още държавата да контролира през „Криминална полиция” търговете на фирмите - на каква цена купуват дървата и за колко ги продават. Това бяха думите на земеделския министър Мирослав Найденов преди по-малко от два месеца по отношение на снабдяването на населението с дърва за огрев“, припомни още кметският наместник Воденов.

 

КОМЕНТАРИ

аз не работя, аз съм де....17:27 - 06.11.2012
Защо не сте толкова активни по време на избори?! Много ви харесва когато ви обещават нещо...като малките деца сте. Не се хващайте за тоя и оня дето работят, а кажете вие какво сте направили или смятате че има безплатен обяд?????? Нормално!! Вече е на мода да си социално слаб!
До Сургов14:10 - 06.11.2012
Сургов как може да защитаваш този подмолен дебил Гюров! Няма такъв отпадъчен елемент който се покланя на хора като Чурков и Камбуров! Дано ги удерът живи тези свине!!!!!!!!
някоя11:01 - 06.11.2012
Не знам ама май навсякъде все същото!В Благоевград от обещаните по 10 кубика ,се дават 2 и то от скоро!Износа за Гърция обаче си продължава необезпокоявано!
СУРГОВ09:33 - 06.11.2012
Любо ставаш смешен.Пак се опитваш да излъжеш хората в село,ама вече на те искат.Лъжец си и мошенник и я кажи как те хванаха с крадени дърва и затова сега плюеш срещу Гюрата.

FACEBOOK